Aktuelno iz kulture

"Barbihajmer", neodoljivi debitanti i trijumf veterana kinematografije: Deset filmova koji su obeležili 2023. godinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

31/12/2023

-

08:38

"Barbihajmer", neodoljivi debitanti i trijumf veterana kinematografije: Deset filmova koji su obeležili 2023. godinu
"Barbihajmer", neodoljivi debitanti i trijumf veterana kinematografije: Deset filmova koji su obeležili 2023. godinu - Copyright Prinstscreen YouTube/Warner Bros. Pictures, GKIDS Films, NEON, SearchlightPictures

veličina teksta

Aa Aa

Za razliku od ranijih godina uzdrmanih pandemijom, 2023. vratila je publiku i nadu u bioskope. To svet kinematografije najviše duguje fenomenu "Barbihajmer" koji je ponovo dao smisao terminu "letnji blokbasteri". 

"Barbi", film o najpopularnijoj lutkici na svetu koja proživljava egzistencijalnu krizu u kojoj su se pronašle mnoge žene sa svih meridijana, postigao je ogroman uspeh i postao film sa najvećom zaradom u 2023. godini. Uz "Openhajmera", bio je to poslednji film leta 2023. koji je imao veliku promociju i čije su zvezde imale veliku turneju po svetu gostujući u gotovo svim značajnijim medijima, pre nego što je zvanično otpočeo štrajk članova glumačkog sindikata SAG-AFTRA.

Ovo je bila velika godina i za evropske filmove, od kojih se svakako ističu "Anatomija pada" Žistin Trije i "Zona interesa" Džonatana Glejzera.

Briljirali su i mnogi mladi reditelji - na primer, Selin Song sa filmom "Prošli životi" - ali i veterani sveta kinematografije, kao što su Martin Skorseze ("Ubistva pod cvetnim mesecom") i Vim Venders ("Savršeni dani").

Predstavljamo vam listu deset ostvarenja koja zaslužuju da se nazovu najznačajnijim filmovima 2023, mada bi lista svakako mogla da bude i mnogo duža: 

"Prošli životi" (Past Lives)

Nora i Hae Sung, dvoje veoma povezanih prijatelja iz detinjstva razdvajaju se nakon što Norina porodica emigrira iz Južne Koreje. Dvadeset godina kasnije oni se ponovo sreću u Njujorku jedne sudbonosne nedelje, u trenutku dok se suočavaju sa pojmovima sudbine, ljubavi i izborima koje čine život.

Glavne uloge tumače Greta Li i Teo Ju, a film je osvojio brojna značajna priznanja, između ostalih, i Gotam nagradu u glavnoj kategoriji.

"Zona interesa" (The Zone of Interest)

Britanski kandidat za Oskara za najbolji strani film, već je ovenčan brojnim priznanjima u Evropi. Delimično zasnovana na istoimenom romanu Martina Amisa iz 2014, "Zona interesa" je prvi Glejzerov film posle gotovo deset godina pauze, nakon ostvarenja "Ispod kože".

Priča prati komandanta logora Aušvic Rudolfa Hosa (Kristijan Fridel) i njegovu ženu Hedvig (Sandra Huler) koji grade život iz snova za svoju porodicu u kući koja se nalazi sa druge strane ograde logora. 

Pratimo svakodnevicu jedne "obične" porodice, njihovu sreću i međusobnu ljubav kao oštar kontrast sa užasima iz njihovog najbližeg susedstva.

"Jadna stvorenja" (Poor Things)

Od reditelja Jorgosa Lantimosa i producentkinje Eme Stoun dolazi neverovatna priča o fantastičnom napretku mlade žene, Bele Bakster (Stoun), koju briljantni naučnik, dr Godvin Bakster (Vilem Defo) ponovo vraća u život. 

Pod Baksterovom zaštitom, Bela je željna učenja. Međutim, zbog žudnje za svetom koji joj nedostaje, ona beži sa Dankanom Vederbernom (Mark Rafalo), uglađenim, ali razvratnim advokatom u vrtoglavu avanturu širom sveta. Oslobođena predrasuda svog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se zalaže za jednakost i slobodu.

Film je osvojio "Zlatnog lava" na Filmskom festivalu u Veneciji, a mnogi mu predviđaju i Oskara i to u više kategorija.

"Anatomija pada" (L' anatomie d'une chute)

Film "Anatomija pada" Žistin Trije, koji je osvojio je Zlatnu palmu na 76. Kanskom filmskom festivalu, takođe je proglašen i Najboljim evropskim filmom ove godine.

U ovom ostvarenju Sandra Huler glumi spisateljicu koja pokušava da dokaže svoju nevinost u smrti muža. 

Par ima slepog dečaka koji je navodno bio van kuće u vreme ubistva. Drama se ne fokusira previše na rasvetljavanje zločina već se bavi granicom između fikcije i stvarnosti i raspadom braka.

"Savršeni dani" (Perfect Days)

Kandidat Japana za nagradu Oskar biće film "Perfect Days" ("Savršeni dani"), slavnog Vima Vendersa, koji je snimljen u japansko-nemačkoj koprodukciji. Biće to prvi put da se iz "Zemlje izlazećeg sunca" u trci za prestižno priznanje nađe film čiji reditelj nije Japanac.

"Perfect Days" dobio je brojne pohvale publike i kritike nakon što je premijerno prikazan u Kanu, a glumac Kođi Jakušo dobio je na toj smotri nagradu za najbolju mušku ulogu

Radnja filma se dešava u Japanu, a glavni lik je čistač toaleta u Tokiju, koji u slobodno vreme održava svoju strast prema muzici, knjigama i fotografisanju drveća. On nailazi na niz neočekivanih susreta koji gledaocima predstavljaju šta krije njegova prošlost.

To je 28. dugometražni film u karijeri Vima Vendersa, ali uprkos tome što mnogi imaju status kultnih, još nije osvojio svog prvog Oskara.

"Ubistva pod cvetnim mesecom"

Epska, tri i po sata dugačka adaptacija knjige Dejvida Grena "Ubistva pod cvetnim mesecom", sa Robertom de Nirom i Leonardom Dikapriom u glavnim ulogama, takođe važi za jednog od favorita na predstojećim Oskarima.

Film prati seriju ubistava članova domorodačke zajednice Osejdž tokom dvadesetih godina u Oklahomi, koje su bile poznate pod nazivom "Vladavina terora". 

Tokom tog perioda na teritoriji Indijanaca pronađena je nafta, koju su beli doseljenici na različite načine pokušavali da prisvoje. U tim pokušajima ubijeno je više od 60 pripadnika plemena Osejdž.

U takvim okolnostima upoznajemo Moli Kajl (Lili Gladstoun), naslednicu jednog dela zemljišta na kom je pronađena nafta i Ernesta Burkharta (Dikaprio), nećaka lokalnog moćnika (De Niro), koji je silom držao kontrolu nad svojim delom Oklahome.

Lokalni gangsteri započinju seriju planiranih ubistava osmišljenih tako da liče na nesrećne slučajeve, kako bi se domogli bogatstva i paralelno pronalaze su načine da stupe u rodbinske odnose venčavajući se sa ženama iz plemena, kako bi mogli da postanu naslednici.

"Maj Decembar" (May December)

Novi film Toda Hejnsa prati bračni par Grejsi (Džulijan Mur) i Džoa (Čarls Merton) koji je od svoje supruge mlađi 23 godine. Budući da je njihova ljubav punila stranice tabloida godinama pre nego što će njihove ćerke tinejdžerke upisati srednju školu, o njihovom životu snima se film, u kom ulogu Grejsi treba da tumači mlada glumica Elizabet Beri (Natali Portman). 

Glumica dolazi u porodični dom Grejsi i Džoa, kako bi bolje otkrila lik koji će tumačiti, ali njeno prisustvo počinje da razbuktava potisnute probleme u njihovom odnosu.

"Dečak i čaplja" 

"Dečak i čaplja" prikazan je premijerno ove godine u Japanu i bez ikakvog marketinga generisao 13,2 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja, što je najveći uspeh u istoriji studija "Gibli".

Iako pre prvog prikazivanja nije bilo nikakvih detalja o dešavanjima o filmu, sada znamo da priča prati dečaka Mahita Makija, koji otkriva napušteni toranj u novom gradu u koji se doselio i u kom ulazi u fantastični svet u pratnji sive čaplje koja govori.

Ovo je prvi Mijazakijev film u poslednjih deset godina i mada ga kritika nije ocenila kao najbolji u njegovoj karijeri, svakako zaslužuje da se nađe na listi najboljih u 2023. godini.

"Openhajmer" (Oppenheimer)

Film "Openhajmer" proslavljenog reditelja Kristofera Nolana, koji se bavi životom tvorca nuklearne bombe, je uz "Barbi" Grete Gervig, obeležio godinu za nama.

Mnogi kritičari slažu se da je reč o najboljem ostvarenju u Nolanovoj karijeri, koje kombinuje sve elemente iz njegovih prethodnih filmova u studiji karaktera kontroverznog američkog naučnika Roberta Openhajmera, kog igra izvanredni Kilijan Marfi.

Reditelj prikazuje prvo testiranje atomske bombe i moralne posledice koje je ono ostavilo u životu Openhajmera, dok istovremeno prikazuje ambicioznog Openhajmerovog neprijatelja, birokratu Luisa Štrausa (Robert Dauni Mlađi). 

"Barbi" (Barbie)

Film "Barbi" je bez sumnje film 2023. godine, kako po zaradi na blagajnama, tako i po prisustvu u javnom prostoru. 

U ovom ostvarenju, glavna junakinja (Margo Robi) je najpopularnija od svih "Barbika" u Barbilendu, ali neočekivano upada u egzistencijalnu krizu. Ona mora da poseti stvarni svet ljudi, kako bi bolje razumela sebe i otkrila svoju pravu svrhu.

U toj avanturi prati je Ken (Rajan Gosling), jer i njegova egzistencija zavisi od načina na koji ga Barbi doživljava. 

Oboje otkrivaju teške istine o ljudskoj prirodi i na putu prosvetljenja stiču nove prijatelje. 

Film, kao i njegova rediteljka Greta Gervig, stekao je bezbrojne pohvale kritičara i publike zbog poruke koju nosi, odličnog glumačkog ansambla i uspostavljene ravnoteže između ozbiljnosti i humora.

Komentari (0)

Kultura