Aktuelno iz kulture

Običaj star vekovima: Na stotine "medveda" u malom rumunskom mestu priziva srećnu Novu godinu (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews

02/01/2024

-

11:17

Običaj star vekovima: Na stotine "medveda" u malom rumunskom mestu priziva srećnu Novu godinu (FOTO)
Običaj star vekovima: Na stotine "medveda" u malom rumunskom mestu priziva srećnu Novu godinu (FOTO) - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Mali industrijski grad Komanešti na severoistoku Rumunije svake godine okuplja veliki broj posetilaca iz celog sveta zahvaljujući jedinstvenom festivalu čija tradicija navodno seže hiljadama godina u prošlost.

Festival medveda koji plešu počinje nekoliko dana pre Božića po gregorijanskom kalendaru i završava se spektakularnim finalom u Komaneštiju. 

Učesnici u plesovima i povorkama nose kostime medveda, od kojih neki imaju i preko pedeset kilograma i prenose se s generacije na generaciju. 

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

Jedan od najistaknutijih kolektiva koji iz godine u godinu učestvuju u ovom festivalu - "Čopor medveda iz Sipotenija", koji nosi naziv po jednoj četvti u Komaneštiju, broji oko 120 članova, od kojih su neki aktivni u grupi od treće godine života.

"Moja deca Amalija i David već su u čoporu", kaže za Euronews Daskalu, koji je bio osmogodišnjak, kada je prvi put zaplesao u kostimu medveda. 

U to vreme, bila je to fešta mnogo manjeg obima, a "medvedi" su samo posećivali privatne kuće u vreme Božića.

Lokalci tvrde da običaj maskiranja u medvede seže u prehrišćansko vreme, kada se verovalo da divlje životinje štite ljude od nesreće i opasnosti. Medvedi koji plešu su tako obilazili kuće po selima i kucali na vrata domaćina, kako bi im prizvali srećnu Novu godinu.

"Osećam se oslobođeno. Medvedi nam oslobađaju dušu. Takođe se povezujem sa svojim pokojnim ocem, koji me je pre sedamnaest godina upoznao s ovom tradicijom", rekla je jedna od učesnica Marija, koja se priključila "Čoporu medveda iz Sipotenija" kada je imala pet godina. 

Meštani su zadovoljni što im ova tradicija donosi turiste, ali i vraća kući i Rumune iz dijaspore. 

Među njima je Marijana (35) koja svake godine posećuje otadžbinu, kako bi plesala sa svojim "čoporom".

"Nadam se da će naša deca nastaviti da praktikuju ovaj jedinstveni običaj, kako bi trajao zauvek", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura