Aktuelno iz kulture

Preporuke za ljubitelje čitanja: Knjige inspirisane zimskim praznicima za hladne dane

Komentari

Autor: Staša Rosić

06/01/2024

-

08:12

Preporuke za ljubitelje čitanja: Knjige inspirisane zimskim praznicima za hladne dane
Preporuke za ljubitelje čitanja: Knjige inspirisane zimskim praznicima za hladne dane - Copyright Pixabay, Laguna, MLADINSKA KNJIGA, Vulkan, Publik Praktikum, VBZ, Leo Commerce

veličina teksta

Aa Aa

Za dobru knjigu je uvek pravi trenutak, naročito kada imamo nešto više slobodnog vremena, nego što je to uobičajeno. A ako vam je potrebno malo praznične magije, možete odabrati neki od naslova sa novogodišćnjom i božićnom tematikom, bez naročito komplikovane fabule, idealne za lenstvovanje ispod toplog pokrivača, uz šolju kafe ili čaja.

Predstavljamo vam nekoliko takvih knjiga:

"Male žene", Luiza Mej Olkot

Zasnovane na mladalačkim doživljajima Luize Mej Olkot, "Male žene" je knjiga o četiri sestre Marč koje žive u malom mestu Nove Engleske. 

Laguna/Promo

 

Priča o njihovim avanturama, a kasnije ljubavima i prijateljstvu i danas je sveža, čemu u prilog ide činjenica da je poslužila kao tema odlično ocenjenog istoimenog filma Grete Gervig.

Iako "Male žene" nije o praznicima, neki od nezaboravnih dešavanja iz ove knjige odvijaju se baš u vreme zime i Božića.

Na srpskom jeziku jedno od izdanja objavljeno je zajedno sa nastavkom "Dobre supruge", koje nastavlja priču o sestrama Marč u njihovom odraslom dobu.

"Božićna knjižara", Dženi Kolgan

Malo je spisateljica koje su uspele tako da dočaraju duh zimskih praznika u svojim knjigama, kao što je to Dženi Kolgan. Ona je napisala niz knjiga inspirisanih Božićem, od kojih je dobar deo preveden i na srpski jezik.

Laguna/Promo

 

Jedna od njih je "Božićna knjižara", koja priča o novom početku šarmantne Karmen, koja dobija zadatak da udahne novi život u jednu zapuštenu knjižaru u Edinburgu. 

Laguna/Promo

 

Ništa manje šarmantna je i Kolganina knjiga "Božić u Kapkejk kafeu", stvorena za uživanje u zimskim danima.

"Božić Herkula Poaroa", Agata Kristi

Ako niste raspoloženi za preterano sladunjave praznične priče, možete da uživate u klasičnoj misteriji iz pera Agate Kristi, smeštenoj u vreme Božića.

MLADINSKA KNJIGA/Promo

 

Čuveni detektiv Herkul Poaro pomaže da se reši ubistvo u porodičnoj kući porodice Li i to baš u vreme Božića. 

U ovom romanu i detektivu, a i čitaocu Agata vešto postavlja zamku u odgonetanju tajne ko je izvršio zločin, jer svi osumnjičeni imaju motiv za ubistvo, ali svi imaju i alibi. 

"Dogodine u ovo vreme", Sofi Kazins

Praznici su dobro vreme i za interesantne romantične priče. "Dogodine u ovo vreme" prati godinu dana u životu glavne protagonistkinje Mini, koja pokušava da nađe svoje mesto pod suncem, dok joj se putevi ukrštaju sa Kvinom, rođenim kao i ona, u novogodišnjoj noći. 

Publik Praktikum/Promo

 

Ako vam prija malo eskapizma u tmurnim zimskim danima, uz optimističnu i na momente vrlo humorističnu priču, onda je "Dogodine u ovo vreme" baš za vas.

"Božićna potraga", Julijana Matanović

"Božićna potraga" hrvatske spisateljice Julijane Matanovć sastoji se od deset priča o ljubavi i nedostatku ljubavi. To su pripovetke u kojima se prepliće sećanje na vreme kad je ljubavi bilo i traganje za izgubljenom bliskošću. U njima su glavni junaci često ostavljeni i napušteni, porodice su obično narušene, ali čežnja da se ponovo uspostave prekinute veze je neuništiva.

VBZ/Promo

 

Svaka od priča ove knjige je potraga za ljubavlju i sve se događaju u vreme Božića. 

"Propustiti Božić", Džon Grišam

Zamislite jednu godinu bez zimskih praznika, prepunih tržnih centara, gužvi u saobraćaju, (dosadnih) korporativnih proslava... To je upravo ono što su junaci ove knjige Luter i Nora Krank imali na umu kada su odlučili da, samo jednom, preskoče praznike u potpunosti. 

Leo Commerce/Promo, Pixabay

 

Oni su odlučili da baš za Božić otputuju u toplije krajeve i krstare Karibima.  Ali kao što će ovaj umorni par uskoro shvatiti, izbegavanje Božića imaće ogromne posledice -- i to nije ni upola onako kao što su zamišljali.

Komentari (0)

Kultura