Aktuelno iz kulture

Radoš Bajić: Film "Heroji Hilijarda" će otvoriti mnoge velike teme

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2021

-

14:25

Radoš Bajić:  Film "Heroji Hilijarda" će otvoriti mnoge velike teme
Radoš Bajić: Film "Heroji Hilijarda" će otvoriti mnoge velike teme - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Igrani film ratne tematike "Heroji Halijarda", kao i TV serija "Vazdušni most" prema scenariju i režiji Radoša Bajića, ušao je u drugu fazu snimanja, a njegov autor za Tanjug ističe da će to biti kruna njegove karijere.

Reditelja kaže da su ove godine po planu su završili sva dogovorena snimanja u trajanju od 45 dana, a toliko dana snimanja je u planu i za 2022. godinu.

Filmski projekat i TV serija intenzivno su se realizovali od 22. maja na živopisnom Kosmaju, u Nemenikućama, gde je izgrađena kompletna replika sela za potrebe snimanja.

Snimanje se onda nastavilo krajem juna nadomak Kragujevca, na planini Rudnik, a sledeće godine ekipa odlazi put Ravne Gore, Suvobora, sela Pranjani i Brajića u kojima se i odigrala ova ratna drama davne 1944. godine.

Contrast Studios

Iz filma "Heroji Halijarada"

Filmska priča je zasnovana na najvećoj pojedinačnoj akciji spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao "Operacija Halijard".

U ovoj akciji, u leto 1944, sa aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je spasao 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Ko-scenaristi na projektu su naš vodeći dramski pisac Dušan Kovačević, i Stefan Madžarević, dok iza filma stoji produkcija Radoša Bajića - kuća “Contrast Studios”, kompanija Telekom Srbija i Radio Televizija Srbije (RTS).

Da li postoje heroji danas, ko su oni, da li se mogu vratiti, ili su izumrli, svakako su pitanja za razmišljanje u vezi ovog filma.

"U poslednjih 30-40 godina srpski narod je dobio jednu globalnu karakterizaciju da je divljački narod bez emocija i duše. Jedna od poruka koju će ovaj film poslati jeste da je srpski narod plemenit, dostojanstven, širok, human, čovekoljubiv, da se strahovito, nesebično žrtvuje da bi pomogao drugim ljudima. I u ovom slučaju je pomogao Amerikancima”, kaže scenarista i reditelj.

"Halijard će otvoriti mnoge velike teme. Sam naslov filma je veoma enigmatičan. Prva pomisao je - ko su heroji? Da li su to američki piloti u povratku sa bombardovanja naftnih polja u Rumuniji, ili je heroj srpski narod, koji je njih prihvatio i njima davao krtinu, a on jeo splačine? Srbi su spavali po oborima i štalama, a pilote smeštali u gostinjske sobe sa mirisom dunja i bosiljka. To su velike poruke. Otvoriće Halijard velike teme i naredne dve godine radim na njemu. Vidimo se u januaru 2023. godine kada planiramo premijeru filma", rekao je Bajić.

Contrast Studios

 

Jednu od važnih uloga igra Žarka Laušević, a u filmu su i Radovan Raša Vujović, Petar Božović, Nela Mihailović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Ðurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Slobodan Boda Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Ðorđe Marković, Branko Janković, Branka Šelić…

U filmu igra više od 30 stranih glumaca, posebno Amerikanaca, a neka od imena su Stiven Mur, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Tom Zahner, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke.

Scenarista je veoma ponosan na činjenicu da je toliki broj stranaca u ratnom projektu, a takođe je izdvojio nekoliko imena talentovanih mladih glumaca, za koje je siguran da će napraviti odlične uloge - Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić i Ognjen Nikola Radulović. 

Radoš Bajić je u poslednjoj deceniji kao scenarista i reditelj potpisao mnoge tv serije, među kojima, čak 100 epizoda serije "Selo gori, a baba se češlja", zatim 70 epizoda "Šifre Despot", dve sezone "Psi laju, vetar nosi".

"Vazdušni most" osmišljen je kao mini serija od šest epizoda, ali ne isključuje da će imati i više nastavaka. 

"Serija 'Selo gori, a baba se češlja' je realno, moj kapitalni projekat, koji čovek radi jednom u životu. To ne može da se dva puta dostigne. Ali verujem da će 'Halijard' biti kruna moje karijere", istakao je filmski autor.

Tanjug

"Kako sve to uspevam od silnih drugih projekata? Tako što poslednje četiri godine samo to radim. U potpunosti sam posvećen ovom filmu i seriji. Treba razdvojiti projekte produkcije 'Contrast Studios', koja je jedna od najozbiljnijih i najuglednijih kuća u Srbiji i moj lični autorski projekat. Ja se bavim samo 'Halijardom', to su obimna istraživanja, noći i dani provedeni u radu", naglasio je Bajić.

Vojni aerodromi u Batajnici i Kovinu, vila "Zlatni breg"- nekadašnji letnjikovac dinastije Obrenović u okolini Smedereva, na obroncima Rudnika i živopisni krajolici oko Kragujevca dočaravali su atmosferu iz perioda Drugog svetskog rata u Srbiji. Nakon daljih priprema, koje počinju na jesen, ekipa će snimanje ovog filmsko-televizijskog projekta nastaviti na proleće 2022. godine.

Iako je autor "Halijarda" posvećen samo ovom ambiciozno zamišljenom višeslojnom poslu, njegova produkcija ne miruje, tako da će do kraja godine iz njihove kreativne radionice izaći serija "Azbuka našeg života" prema romanima Mirjane Bobić Mojsilović, u režiji njegove ćerke Jelene Bajić Jočić, a uskoro kreće i snimanje trećeg ciklusa dokumentarno-igranog serijala "Srpski junaci srednjeg veka" reditelja Gordana Matića.

Komentari (0)

Kultura