Aktuelno iz kulture

Deset neverovatnih transformacija u filmovima: Glumci koji su prestali da liče na sebe

Komentari

Autor: Staša Rosić

01/08/2021

-

21:17

Deset neverovatnih transformacija u filmovima: Glumci koji su prestali da liče na sebe
Deset neverovatnih transformacija u filmovima: Glumci koji su prestali da liče na sebe - Copyright Printscreen YouTube, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nedavno objavljen trejler za film o imperiji porodice Guči prikazao je glumca Džareda Leta u potpuno neprepoznatljivom izdanju.

U filmu koji se u domaćim bioskopima prikazuje pod imenom "Gučijevi", Leto igra Paola Gučija, sina osnivača modne kuće "Guči", koji je postao potpredsednik i upravni direktor brenda 1953. godine.

Svi koji su upućeni u filmografiju 49-godišnjeg glumca, znaju za njegove neverovatne moći transformacije, ne samo uz pomoć šminke i kostima, nego i kroz njegovo unutrašnje prilagođavanje širokom dijapazonu potpuno različitih likova bez kojih filmovi u kojima je igrao ne bi bili ni izbliza toliko vredni.

Tako je u "Dallas Buyers Club" igrao je trans ženu Rejon, koja se sprijateljava sa likom Metjua Mekonahija, još jednog majstora transformacije, ugojio se 35 kilograma za ulogu Marka Dejvida Čepmana u filmu "Chapter 27", dok je u novom ostvarenju "Gučijevi", najveće zasluge za njegovu promenu ide šminkerki Federiki Kasteli.

Sposobnost potpune promene ličnog opisa imaju mnogi vrhunski glumci, a mi smo za vas izdvojili još devet, koje možemo nazvati pravim kameleonima kinematografije.

Kristijan Bejl

Naravno da ova lista ne može izostaviti glumca, koji je apsolutni rekorder u oscilovanju kilaže i to sve zbog uloga.

Kristijan Bejl, koji je oženjen Sandrom Blažić, glumicom srpskog porekla, smršao je čak 30 kilograma za potrebe snimanja filma "Mašinista", a u jednom trenutku imao je samo 55 kg.

Printscreen YouTube, Profimedia

 

Nedugo pošto je završio snimanje tog filma, Bejl je saznao da je dobio glavnu ulogu u filmu Kristofera Nolana "Batman Begins", početku trilogije zbog koje se ugojio čak pedeset kilograma, od kojih veći deo u mišićima.

Za magazin "Femme Fatales" 2006. ispričao je da je "jeo kao lud" i da se Nolan šokirao kad ga je video, rekavši mu da "izgleda kao grizli".

"To nije baš zdravo; mogao sam da dižem velike težine, ali da mi zatražite da pretrčim prostoriju, bio bih iscrpljen. Zato sam počeo da vežbam i trčim, kako bih ponovo izgubio kilažu", rekao je glumac tada.

Za ulogu Dika Čejnija u filmu "Vice" dobio je dvadeset kilograma i izgledao potpuno neprepoznatljivo.

Šarliz Teron

Uloga Ajlin Vurnos, prostitutke i serijskog ubice, koja je osuđena za ubistvo sedam muškaraca i pogubljena smrtonosnom injekcijom, donela je Šarliz Oskara i višak od 15 kilograma. Uz šminku Lija Grajmsa i njene izuzetne glumačke sposobnosti, Šarliz je zaista prestala da liči na sebe.

Printscreen YouTube/Movieclips, Profimedia

 

Predanost ulozi dokazala je još jednom u filmu "Tali", zbog kog se ugojila 25 kilograma.

"Želela sam da se osećam kao što se igrala ova žena (Tali) i mislim da je to bio način da joj se približim i uđem u taj način razmišljanja. To je za mene bilo veliko iznenađenje. Pogodila me depresija. Da, po prvi put u životu jela sam tako mnogo prerađevina i pila zašećerena pića. Nije bilo zabavno raditi na ovom filmu", rekla je Teron o svom gojenju za Entertejnment vikli.

Metju Mekonahi

Davno je prošlo vreme kada je Mekonahi važio za glumca koji igra samo u romantičnim komedijama. Prva rola u kojoj je promenio lični opis bila je uloga Rona Vudrufa u filmu "Dallas Buyers Club" zbog koje je smršao 25 kilograma.

Prinstcreen YouTube/World School

 

U emisiji Džoa Rogana ispričao je da je cilj postigao jedući samo ribu, belanca i puding od tapioke, kao i "vina koliko god sam želeo da popijem".

"Pronašao sam malu, najmanju staru kašičicu za šećer u antikvarnici u Nju Orleansu i njom sam jeo puding od tapioke, kako bi mi duže trajao", rekao je Mekonahi novinarima na dodeli nagrada Glumačkog esnafa 2014. godine.

Za samo šest nedelja vratio je 15 kilograma, uglavnom u mišićima, za ulogu Rastina Kola u hit seriji "True Detective".

Edi Redmejn

Oskarovac Edi Redmejn istraživao je svoju nežnu stranu u dirljivoj priči o Lili Elbe, jednoj od prvih transrodnih osoba koja je operacijom promenila pol. U Filmu "Dankinja" Edi fizički i emocionalno oslikava put Ejnara Magnusa Andreasa Vegenera do njegovog novog identiteta, uz pomoć šminke, kostima i osvetljenja.

Printscreen YouTube, Profimedia

 

Glumac je ispričao za Rojters da mu je u transformaciji najviše pomoglo vreme koje je proveo s jednim bračnim parom iz Los Anđelesa u kom je muž promenio pol, a žena odabrala da ostane uz njega. Takođe, služio se i dnevnicima Lili Elbe, kako bi dočarao njenu ličnost.

Glumac je briljirao i u liku pokojnog fizičara Stivena Hokinga, koji je bolovao od bolesti motornog neurona. Kako bi oslikao njegovo fizičko stanje, radio je sa timom specijalista, uključujući i plesače, kako bi mapirao različite faze napredovanja bolesti koje je trebalo da prikaže tokom filma.

Džejk Džilenhol

Glumac Džejk Džilenhol sam je došao na ideju da smrša gotovo 15 kilograma za ulogu psihotičnog lovca na ekskluzivu u filmu "Nightcrawler". Džejk je shvatio da bi iz njegovog lika treba da zrači neka glad i rešio je da istinski gladuje. To je za medije tokom promovisanja filma ispričao scenarista Den Gilroj.

Printscreen YouTube, Profimedia

 

"Vozio je bicikl po 25 kilometara ili trčao po 10 kilometara, a onda bi pojeo salatu od kelja. Mislim da je jeo unosio samo trećinu kalorijskih potreba i zato dok ga gledate u filmu, ima tu neku čudnu energiju", ispričao je Gilroj.

Film "Southpaw" u kom je igrao profesionalnog boksera, bio je za njega jedan od najzahtevnijih projekata u kom je mnogo puta prolio sopstvenu krv. Punih pet meseci vežbao je dva puta dnevno, ukupno četiri do šest sati svakog dana, čak i nedeljom. Dobio je sedam kilograma čistih mišića, a odmah po buđenju radio 1.000 trbušnjaka.

Geri Oldman

Glumac Geri Oldman ni najmanje ne liči na britanskog državnka Vinstona Čerčila, ali je zahvaljujući svojim izvanrednim glumačkim sposobnostima i "magičnoj" ruci šminkera Kazuhira Tsuija potpuno promenio lični opis za potrebe filma "The Darkest Hour".

Printscreen YouTube/Movieclips, Profimedia

 

Šminkeri i frizeri svakodnevno su imali tri sata i 20 minuta posla, pripremajući samo Oldmana za njegovu ulogu.

"Kazuov tim napravio je odelo koje su mi oblačili i privezivali ga kao stari viktorijanski korset. Celi proces trajao je blizu četiri sata. Brinuo sam se da li ću biti dovoljno izdržljiv, jer sam dolazio četiri sata pre svih drugih glumaca, a radno vreme trajalo od 18 do 20 sati 48 dana uzastopno", ispričao je Oldman za Holivud reporter.

Trud se isplatio i glumac je za tu ulogu dobio Oskara i još mnoga druga priznanja.

Nikol Kidman

Australijska glumica Nikol Kidman uživala je u svojoj ulozi Virdžinije Vulf u filmu "Sati", ali nešto manje u samom procesu šminkanja koji je svakog dana snimanja trajao po tri sata. Ključ njene transformacije, pored glume, bio je veliki protetički nos, zbog kog je nisu prepoznavali čak ni ljudi na setu.

Printscreen YouTube/Movieclips, Profimedia

 

"Uživala sam u anonimnosti. Divno je bilo izaći iz prikolice i da me niko ne prepozna", rekla je ona svojevremeno za SF Gejt, dodajući da joj ipak nije bilo svejedno, kada je shvatila da je publika nije prepoznala u trejleru filma.

Govoreći o svom ulasku u ulogu velike književnice, za Los Anđeles Tajms je rekla da ni sama ne zna kako se to dešavalo.

"Sve počinj da teče i odjednom drugačije hodate, drugačije govorite, drugačije razmišljate i vaš kompletan stav ogleda se u onome što snimate u tom trenutku, čak i raspoloženje", ispričala je Nikol, koja je za tu ulogu dobila Oskara.

Tom Hardi

Talentovani glumac Tom Hardi tumačio je lik Al Kaponea u filmu "Fonzo" i mada je šminka svakako pomogla da publika u njemu prepozna legendarnog šefa mafije, glumac je transformisao i svoj glas, kako bi više ličio na njega.

Printscreen YouTube/Rapid Trailer

 

On je za magazin "Eskvajer" ispričao da mu je inspiracija za to bio Duško Dugouško. 

"On zvuči kao animirani zec sa ozbiljnim zamorom glasa", opisao je Hardi Kaponea.

Ali, glumac se ne oslanja samo na smešan glas za svoje uloge. "Možete iskopirati akcent, ali morate da utemeljite lik u nekom obliku prepoznatljive istine", rekao je glumac.

50 Cent

Čuveni reper, ostvario se i kao glumac, a na jednoj od uloga aplaudirali su mu i mnogo iskusnije kolege. Reč je o njegovom tumačenju glavnog lika u filmu "Things Fall Apart", koji se razboli od karcinoma. Za potrebe snimanja, glumac je smršao sa 110 na 80 kilograma za samo devet nedelja, unoseći samo tečnu hranu. 

Printscreen YouTube/RLJE Films, Profimedia

 

50 Cent je izjavio da se odlučio na taj metod mršavljenja, jer nakon ranjavanja 2000. godine nije mogao da unosi ništa čvrsto i smršao je tada na 78 kilograma.

"Ovog puta je bilo teže. Morao sam da se disciplinujem, da zapravo budem u fizičkom stanju koje želim da prikažem. To je za mene bio projekat strasti", izjavio je reper za Bilbord.

Komentari (0)

Kultura