Poznati

Metju Mekonahi: Holivudski odmetnik koji "ne prati stado" i igra po svojim pravilima

Komentari

Autor: Entertainment

04/06/2021

-

08:12

Metju Mekonahi: Holivudski odmetnik koji "ne prati stado" i igra po svojim pravilima
Metju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kad ne igra u filmovima, Metju Mekonahi voli da pleše. U kući ima jednu sobu punu raznoraznih udaraljki u koju redovno dolazi da "uhvati ritam". Uživa u kuvanju, dobrom vinu, burbonu i porodičnom životu. A uskoro, možda i u ulozi lidera.

Nedavno je svet uzdrmala vest da glumac ozbiljno razmišlja o kandidovanju za mesto guvernera Teksasa, a o toj svojoj zamisli, kao i tome zašto je jednom odbio 14,5 miliona dolara vrednu ulogu u romantičnoj komediji, govorio je za sajt Američke asocijacije penzionera (AARP) i otkrio još mnoge manje poznate stvari o svom životu.

Porodica pripovedača

Odrastao je kao najmlađi od trojice braće u konzervativnom delu Teksasa poznatom kao Biblijski pojas. 

"Potičem iz porodice odličnih pripovedača. Sedeli smo za trpezarijskim stolom, moja braća, otac, moja majka i ja. Ja sam najmlađi i zato sam slušao, slušao, slušao.., najmanje govorio. Imao sam najmanje priča i najmanje samopouzdanja", ispričao je Metju za Entertainment.

"Sećam se da sam čekao i da nisam stavljao previše hrane na viljušku, jer sam želeo da budem spreman - možda ću dobiti trenutak tišine. Pričanje priča je takmičenje u mojoj porodici i ako ne možeš da zadržiš pažnju, bolji pripovedač preuzima podijum", kaže on.

profimedia

Metju Mekonahi sa porodicom

Metju je prošle godine objavio svoje memoare "Greenlights", o uvidima i filozofiji koji su mu omogućili da nađe svoj put. Veliki deo nje zasnovan je na njegovim spoznajama nakon neočekivane smrti oca 1992.

"Izazov sa mojom knjigom 'Greenlights' bio je kako da prikažem čovečanstvu moje priče samo koristeći pisane reči. Nisam imao mogućnost da ih izvedem, da podignem obrve ili napravim dramsku pauzu. Niste mogli da vidite moje suzne oči, kad vam govorim o tome kako su se moji roditelji svađali, da razumete da ne plačem zato što je to horor priča, plačem zato što je to bila ljubavna priča", kaže on.

Njegova mama učiteljica i otac prodavac čeličnih cevi imali su buran brak. Međusobno su se dva puta razvodili i tri puta venčavali, ali su decu učili da vredno rade i bore se za opstanak. Jednom su ga čak i ubacili u reku, kako bi ga naučili da ispliva iz teških situacija.  

I Metju je plivao. Spremao se da upiše studije prava, kada se šarmom probio do prve filmske uloge u filmu "Ošamućeni i zbunjeni". Iako je tu dospeo srećom, vrlo malo njegovog uspeha može da se pripiše slučajnosti.    

Dobio je i nekoliko sporednih uloga koje su dobile odlične ocene javnosti i kritike, kao i glavnu ulogu advokata u filmskoj adaptaciji knjige "Vreme za ubijanje" Džona Grišama. Film mu je doneo ogroman uspeh, ali je nakon toga dugo igrao isključivo u romantičnim komedijama, poput "Neplaniranog venčanja" i "Kako izgubiti dečka za deset dana".

Međutim, Mekonahi je u jeku slave, poželeo da potraži pravog sebe.

"Bio sam dežurni dečko za romantične komedije. Uživao sam u snimanju istih i bile su dobro plaćene. Vodio sam uspešan život kao glumac, ali je postojala određena lepršavost u njima koja vam ne pruža postojanost, koju vam daje drama. Ostajete lagani. Ako odete preduboko u romantičnoj komediji, potopićete brod. U mom životu, međutim, išao sam vrlo duboko", ispričao je Mekonahi.

Pronašao je ljubav svog života, brazilsku manekenku i dizajnerku Kamilu Alves. Čekali su prvo od troje dece koje će imati i sve je izgledalo idilično, ali glumac nije bio zadovoljan svojom karijerom. Svi su ga prepoznavali po laganim ulogama u romantičnim komedijama i niko mu nije nudio da igra u dramama.

profimedia

Metju i Kamila

Zato je odlučio da napusti Holivud.

"Verujte mi, moja porodica, braća, majka, svi su mislili da sam potpuno odlepio. Govorili su mi: 'Brate, zašto si pukao?' Sećam se da sam rekao: 'Je*eš pare, idem po iskustvo'", kaže on.  

Rizik koji se isplatio

"Odbio sam jedan film u kom bih zaradio 14,5 miliona dolara. Proneo se glas Holivudom da sam to uradio i počeli su da pričaju: 'Mekonahi ne blefira. Prestanite da mu šaljete romantične komedije!'".

Nakon te odluke, nije dobio nijednu ponudu da igra u nekom filmu preko godinu dana. Međutim, to je bilo upravo ono što je bilo potrebno da dobije uloge kakve mu odgovaraju i kakve zaslužuje.

Rizik se isplatio: vratio se u velikom stilu 2011. u filmu "Advokat iz Linkolna", posle kog mu je odmah ponuđena uloga u "Pravom detektivu". U 2014. godini sačekalo ga je i najveće glumačko priznanje: Oskar za najboljeg glumca u "Dallas Buyers Club" zbog kog je smršao 25 kilograma.

"Odbrendirao sam se tokom te dve godine, da bih se onda rebrendirao. Odjednom, postao sam nova ideja", smatra on.

Nedavno je otvoreno priznao da je spreman i da uđe u politiku i kandiduje se za guvernera Teksasa, ali to vidi samo kao sredstvo. Cilj mu je da pomogne drugima.

"Dolazimo iz vremena limba, evoluiramo i kao ljudi i kao nacija. Moramo da se ujedinimo, mislim da se svi slažemo da bi nam to moglo biti korisno", rekao je on.

"Posle kovida, Džordža Flojda i građanskih nemira, moramo da se osvrnemo i kažemo: 'Okej, ovo su promene koje moramo da napravimo. Možemo li iz ovoga izaći bolji? Da li nam je tlo pod nogama dovoljno uzdrmano da preispitamo i presložimo svoj sistem vrednosti?"

U Teksasu je tokom lokdauna neprestano objavljivao poruke nade na društvenim medijima. Njegova supruga i on su prikupili gotovo osam miliona dolara na virtuelnoj donatorskoj večeri, za oporavak te američke države nakon razarajuće oluje u februru.

Logika odmetnika

Logika odmetnika, kako kože, ono je što će sigurno zadržati u svojim budućim poduhvatima.

"Ne prati stado u pogledu toga kako treba da razmišljaš ili šta treba da ti se sviđa ili šta treba da nosiš ili koju igru treba da igraš ili koja zabava treba da ti se dopada ili kako treba da se postaviš prema nekome", kaže on.

Takav način razmišljanja nosi iz kuće.

profimedia

 

"Moja mama je u 89. godini i dalje kraljica logike odmetnika. Bila je učiteljica 39 godina i nikad nije imala prokletu diplomu. Blefirala je i rekla direktoru škole: 'Šalju mi papire iz prethodne škole', i tako je dobila posao. Takođe, doprinelo je i to što je osetljiva, razume ljude i divan je slušalac. Sva deca i drugi učitelji govorili su da je odlična učiteljica, tako da su iz škole prestali da je zapitkuju oko papira", kaže Mekonahi.

Smatra da uspeh duguje tom pristupu, kao i činjenici da je dobijao "packe" od roditelja svaki put kada laže ili kaže "ne mogu".

"Kao student na razmeni u Australiji bio sam izgubljen i zbunjen, ali nikad nisam pomislio 'ne mogu'. Umesto toga, stvorio sam disciplinu za sebe, koja mi je pružila strukturu i učinila da držim obe noge na zemlji - kroz celibat, vegetarijanstvo, trčanje 10 kilometara dnevno. Logika odmetnika", kaže on.

Guverner Teksasa? Da. To bi bio vestern

Upitan šta su za njega budući izazovi, priseća se žanra u kom nikad nije zaigrao.

"Nikad nisam radio vestern. Ne znam ni sam zašto. Radio sam 'Braću Njuton', ali su oni bili samo pljačkaši banke. Guverner Teksasa? Da. To bi bio vestern, svakako. Tako da vidim vestern u svojoj budućnosti, na ovaj ili na onaj način", rekao je on.

Komentari (0)

Magazin