Aktuelno iz kulture

Od rokenrola do alternativnog popa: Svi koncerti domaćih i regionalnih zvezda u 2024. godini

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

21:21

Od rokenrola do alternativnog popa: Svi koncerti domaćih i regionalnih zvezda u 2024. godini
Od rokenrola do alternativnog popa: Svi koncerti domaćih i regionalnih zvezda u 2024. godini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, Kaliopi, Alen Islamović, Jurica Pađen i “Aerodrom”, Josipa Lisac, Letu štuke, Bojana Vunturišević, Neno Belan, "Eva Braun", "The Frajle", "Ničim izazvan", neki su od domaćih i regionalnih muzičara koji će održati koncerte tokom ove godine u Beogradu.  

Najviše zakazanih muzičkih programa ima MTS Dvorana, a za njom slede Dom omladine Beograda (DOB), klubovi Zappa Baza i Dorćol Platz.  

Sezonu koncerata će otvoriti komični rok sastav “Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi” koji će sutra uveče (21.00h) u sali “Amerikana” DOB-a nastupom obeležiti 30 godina grupe. 

Sledeći nastup tokom ovog meseca pripada Danici Crnogorčević, pevačici duhovne i etno muzike, koji je zakazan za 29. januar u MTS Dvorani. 

Koncert makedonske pop dive Kaliopi odložen je od novembra 2023. se za sledeću godinu, i tako je novi datum 4. februar. Muzičarka će predstaviti publici muzičko putovanje kroz svoju bogatu karijeru i podsećanje na velike hitove “Crno i belo”, “Rođeni/Bato”, “Kofer ljubavi”, “Kesteni”, “Poželi”, a ima i duet “Znam” sa Željkom Samardžićem.

Alternativna rok grupa “Vizelj” će nastupiti 9. februara u beogradskom klubu Zappa Baza i podsetiti na svoje numere "Ne vidim te od dima", "Novčanice", "Nosoroga", "Pustinje".

Oni su prvi mladi bend koji je išao na turneju po Velikoj Britaniji i Republici Irskoj, a mnogi ih vole jer su jedni od osnivača "Hali Gali" pokreta. 

Pored novog albuma, bend svira i stare pesme po kojima je postao i poznat široj sceni.

"Eva Braun" za dan zaljubljenih

Tradicionalni beogradski koncert jedne od značajnijih domaćih pop rok grupa “Eve Braun” iz Bečeja, biće održan na Dan zaljubljenih 14. februara u Dorćol Platzu. 

Inspirisani engleskim bendovima uz gitarski pop zvuk, grupa “Eva Braun” je tokom svoje duge  karijere stvorila autentičan stil. Sa poetičnim tekstovima, bečejski sastav postavio je visoke standarde na domaćoj sceni u poslednje tri decenije, tako da će publika ponovo pevati hitove - "Sasvim običan dan", "Lavirint", "Zmajevi", "Mala prodavnica užasa", "Odvedi me iz ovog grada”, kao i novije pesme - "Ti si sve", "Rikošet". 

Koncert pop muzičarke iz Novog Sada Tijane Bogićević  zakazan je u Mts Dvorani 18. februara. Na ovom mestu je već imala dva rasprodata koncerta, u Beogradu i na otvorenoj sceni Kapetan Mišinog zdanja, a u rodnom Novom Sadu na sceni Srpskog narodnog pozorišta, Spensa, Sinagoge. 

Tijana Bogićević je i pobednica festivala pop muzike “Beogradsko proleće” 2023. u Mts Dvorani, a početkom prošlog leta objavila svoj drugi album "Blizu", koji je doneo nove hitove, pored već omiljenih pesama sa prvog albuma poput "Tražim","Čudo", "Hajde onda ništa", "U redu", "Bezuslovno".

Povratak Josipe Lisac

Regionalna muzička diva Josipa Lisac održaće koncert 7. marta u MTS Dvorani, u organizaciji promoterske kuće Long Play, i to u okviru obeležavanja velikog jubileja - 50 godina od izdanja kultnog albuma "Dnevnik jedne ljubavi". Umetnica se konačno vraća beogradskoj publici nakon turneje po regionu, a fanovi je uvek žele videte u Srbiji.

Takođe, gostovala je i u Novom Sadu na sceni SNP-a nekoliko puta, a u Mts Dvorani početkom 2022. godine poslednji put.  

Lea Bodor

 

Debi album "Dnevnik jedne ljubavi" (Jugoton, 1973) Josipe Lisac je ne samo najznačajnije ostvarenje u njenoj karijeri, već je među najcenjenijim izdanjima u istoriji popularne muzike na ovim prostorima. 

Na ovom konceptualnom albumu, čiji su autori Josipin profesionalni i životni saputnik, prerano preminuli Karlo Metikoš, i Ivica Krajač, nalaze se biseri neprolazne veličine i vrednosti: "Srela sam se s njim", "Sreća", "Ležaj od suza", remek-delo "O jednoj mladosti".   

Album "Dnevnik jedne ljubavi" nedavno je remasterizovan u čuvenom studiju Abbey Road u Londonu i reizdat na vinilu. 

"The Frajle" i Zvonko Bogdan

Dan kasnije, ponovo će u Mts Dvorani nastupiti ženski pop trio “The Frajle” iz Novog Sada, poznate po autentičnim pesmama i zanimljivim obradama velikih domaćih i regionalnih hitova. Skoro su nakon pandemije korona virusa već imale tri rasprodata koncerta na ovom mestu, a ranije su osvajale i Sava centar, beogradsko Ušće na Beer festu, kao i Centar za kulturu “Vlada Divljan”, i u rodnom Novom Sadu – Spens, razne otvorene prostore.

Zvonko Bogdan, legenda panonske šansone pevaće Beograđanima 10. marta u Mts Dvorani, na istom mestu gde je nastupao pre dve i po godine. 

Veteran starogradske tamburaške muzike izvešće tradicionalni koncert sa velikim tamburaškim orkestrom Radio-televizije Vojvodine. 

Poznati interpretator panonskih šansona sa tamburašima, tradicionalno na svakom koncertu izvodi “Hej, salaši na severu Bačke”, “Kad padne prvi sneg”, “Kad sam bio mlađan lovac ja”, “Već odavno spremam svog mrkova”, “Govori se da me varaš”, “Fijaker stari”, “Kraj jezera jedna kuća mala”, “Neko sasvim treći”. Poznato je takođe,  da Zvonko Bogdan, tradicionalno pre svake kompozicije  recituje stihove čuvenih srpskih pesnika kao Jovan Jovanović Zmaj, Isidora Bajić, Aleksa Šantić.

Naslednici "Hladnog piva"

Bend “Savršeni marginalci” u kom su, od četvorice članova, njih trojica deo doskorašnje postave pank rok atrakcije “Hladno pivo”, održaće koncert 15. marta u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda. 

Na tom koncertu će svirati pesme sa prva tri albuma “Hladnog piva” – "Džinovski“ (1993), G.A.D. (1995) i "Desetka“ (1997).

“Marginalce” su formirali Zoran Subošić Zoki (gitara), njegov brat Mladen Subošić Suba (bubanj) i Krešimir Šokec Šoki (bas gitara), a priključio im se za mikrofonom Hrvoje Krmpotić Krmpa, poznat iz HC benda “Deafness by Noise”.

Prve svirke novoformirane postave, u Rijeci i Zagrebu, pokazale su ono što će se desiti i u Beogradu, od uvodne pesme „Dobro veče“, uz rani opus “Hladnog piva”, sa hitovima „Pjevajte nešto ljubavno“, „Ne volim te“, „Trening za umiranje“, „Princeza“, „Buntovnik“, „Šank“, „Rigoleto“, „Nema više“, „Fur Immer Punk“, „Utjeha kose“.

Koncerti na Kontakt konferenciji i festivalu

Kontakt konferencija i festival održaće se osmi put u Beogradu od 21. do 23. marta u organizaciji producentske kuće „Kontakt konferencija“ i promoterske kuće “Odličan Hrčak”.

U tom periodu će biti održano pet koncerata – pop muzičar Neno Belan i “Fiumens” 21. marta vraća se u Dom omladine, gde će svirati i bosanska pop grupa “Letu štuke” (22.03.) nakon 2019, i alternativna pop atrakcija Bojana Vunturišević (23.03.), koja je salu “Amerikana” rasprodala već dva puta u aprilu 2023, i učestvovala na Beer festu, Exitu i Arsenal festu 2023.

Nemanja Knežević

 

U Dorćol Platzu biće održani koncerti alternativnih sastava “Koikoi” (22.03.) na čelu sa glumcem i pevačem Markom Grabežom i “Jarboli” (23.03.), koji osam godina nisu nastupali uživo, a slave 25 godina albuma "Dobrodošli".

Roker Alen Islamović imaće prvi put solo koncert 22. marta u Mts Dvorani, a do sada je nastupao uglavnom u klubu  Central Pub na Novom Beogradu i jednom na Beer festu 2012.

Pevač rok grupa “Bijelo dugme”, “Divlje jagode” i “Četiri asa” ima i svoju solo karijeru koju će predstaviti publici Beograda upravo i kroz hitove iz tih bendova.  

Svetska muzička senzacija “Perpetuum Jazzile” ponovo dolazi u Beograd, nakon Sava centra i Kolarca, ovaj put u Mts Dvoranu na Dan studenata -  4. aprila kao deo svoje velike evropske turneje. Ovaj vokalni ansambl iz Slovenije, ima bogat repertoar koncerta gde izvode hitove “ABBA”, “Toto”, Majkl Džekson, “The Queen”, “Daft Punk”, Dejvid Geta, Lady Gaga, “Earth, Wind & Fire”, Bili Džoel, Dejvid Bouvi, Džordž Benson, “Bee Gees”.

Perpetuum Jazzile osnovao je umetnički direktor Marko Tiran 1983. godine pod imenom Gaudeamus, a danas imaju preko 90 miliona pregleda.

"Ničim izazvan" i "Rokenrol džentlmeni"

Nakon kraja 2022, kada su slavili 10 godina karijere, pop rege sastav “Ničim izazvan” će se ponovo vratiti u Mts Dvoranu 6. aprila za sve ljubitelje njihovog zvuka i mešavinu žanrova.
 Do sada su osvajali DOB, Subbeerni centar, Mikser House, klub Fest, BitefArtCafe na Kalemegdanu i druge prostore po Beogradu i Srbiji.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Rokenrol džentlmeni“ i legendarni hrvatski pevač i gitarista Jurica Pađen sa grupom “Aerodrom” nastupiće prvi put u MTS Dvorani 10. aprila.

Za sada potvrđeni gosti ovog ekskluzivnog koncerta su: Vlado Kalember (Srebrna krila), Neno Belan (Đavoli), Gobac (Psihomodo pop), Srđan Gojković Gile (Električni orgazam) i Saša Antić (TBF) otpevaće neke od najvećih hitova iz bogate karijere, a na koncertu se očekuju i još neka imena regionalne pop rok scene.

Pevaće se veliki hitovi kao “Fratelo”, “Obična ljubavna pesma”, “Digni me visoko”, “Stavi pravu stvar na pravo mesto”, “Što si u kavu stavila”, “24 sata”,  “Divljakuša”, “Kad misli mi vrludaju”, “Dobro se zabavljaj”, “Otkazani let”.

Jurica Pađen je svirao u bendovima “220”, “Azra”, “Parni valjak”, “4 asa”, a u Beogradu je nastupao sa “Aerodromom” kao deo maratonskog festivala “Rockstar fest” na Beogradskom sajmu decembra 2022.  

Prošle godine, hrvatski muzičar je imao solo koncert na Platou kod Centra za kulturu Pančevo i na manifestaciji “Dani piva” u Zrenjaninu.

Poznati gotik metal bend iz Hrvatske “Manntra” gostovaće 14. aprila na samostalnom koncertu u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda. 

“Manntra” je hrvatski sastav, koji bazira svoju muziku na mešavini metala, gotika, folka i industrijala, i kombinuje moderne instrumente sa tradicionalnim elementima. Tokom 2021. godine, bend “Manntra” je osvojio fanove metal zajednice pesmama "Ori Ori", "Slave" i "Barren King" i nakon toga, 2022. su izdali album "Kreatura", poznat po hitu "Nightmare".  

Bend je potvrdio svoj status na turneji u Nemačkoj, na kojoj je većina koncerata bila rasprodata. 
Proteklu godinu obeležio im je novi album "War Of The Heathens" (2023), a ove godine očekuje ih još jedna važna turneja po Nemačkoj, kao i koncerti u Švajcarskoj, Poljskoj, Hrvatskoj.

Komentari (0)

Kultura