Aktuelno iz kulture

Atelje 212 oživljava "Mucijeve dane": Festival pozorišne igre ponovo pred beogradskom publikom

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

14:51

Atelje 212 oživljava "Mucijeve dane": Festival pozorišne igre ponovo pred beogradskom publikom
Atelje 212 oživljava "Mucijeve dane": Festival pozorišne igre ponovo pred beogradskom publikom - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Atelje 212 će obeležiti 20 godina od smrti jednog od najboljih reditelja bivše Jugoslavije i dugogodišnjeg upravnika Ateljea 212 - Ljubomira Mucija Draškića (1937-2004), ponovnim pokretanjem Festivala pozorišne igre "Mucijevi dani", koji će se od 19. do 25. januara održati na maloj i velikoj sceni Ateljea 212. 

Ovogodišnje četvrto izdanje festivala, koji je osmišljen kao pozorišno druženje teatra, prvenstveno iz gradova gde je radio i značajan trag ostavio Muci Draškić, od ove godine održavaće se svakog januara.

Program festivala čine predstave Ateljea 212, Narodnog pozorišta iz Niša i Sombora, koje su režirali dosadašnji dobitnici Nagrade za režiju "Ljubomir Muci Draškić": Alisa Stojanović, Milica Кralj, Boris Liješević, Iva Milošević, Đurđa Tešić, Aleksandra Milavić Dejvis. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Atelje 212 (@atelje212)

 

U okviru festivala biće na poseban način obeleženo i 100 godina od rođenja Mire Trailović - rekonstrukcijom prve predstave Ateljea 212 "Faust".

Ovogodišnje četvrto izdanje festivala biće otvoreno izložbom o Ljubomiru Muciju Draškiću Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, a svih dana festivala u gornjem foajeu pozorišta prikazivaće se snimci predstava Ateljea 212 u Mucijevoj režiji: "Marija Stjuart", "Bekstvo", "Molijer", "Sveti Georgije ubiva aždahu" i "Кneginja iz Foli-Beržera".

"Mucijevi dani" zamišljeni su kao otvoreni prostor dramske igre za prijateljsko upoznavanje s predstavama zasnovanim na osnovnim Draškićevim pozorišnim postulatima - aktivnom odnosu prema vremenu, jakom tekstualnom predlošku, ali s maksimalnom slobodom, koja otvara prostor za glumačku maštu i razvijanje maštovite glumačke igre i predstave koja se tiče publike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura