Aktuelno iz kulture

Otvoren festival "Mucijevi dani" u pozorištu Atelje 212

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

22:38

Otvoren festival "Mucijevi dani" u pozorištu Atelje 212
Otvoren festival "Mucijevi dani" u pozorištu Atelje 212 - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Festival "Mucijevi dani" posvećen reditelju Ljubomiru Muciju Draškiću (1937-2004), nakon više od 10 godina pauze, otvoren je večeras u Ateljeu 212 u Beogradu.

Četvrta edicija festivala je otvorena izvođenjem predstava "Rolerkoster" na Velikoj sceni "Mira Trailović" i "Ovaj će biti drugačiji" na maloj sceni "Petar Kralj".

Kulturna manifestacija koja nema takmičarski karakter će trajati do 25. januara kada je datum smrti značajnog pozorišnog reditelja Draškića, dugogodišnjeg upravnika Ateljea 212.

U selekciji se nalaze pretežno već poznate predstave na redovnom repertoaru Ateljea 212 uz neka premijerna gostovanja iz Srbije. Publika je večeras gledala prvo na velikoj sceni porodičnu dramu - komediju "Rolerkoster" (2022) Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj u kojoj igraju Dara Džokić, Katarina Marković, Milica Mihajlović, Jelena Petrović, Teodor Vinčić, Petar Mihailović, Vladislav Mihailović.

Druga predstava izvedena večeras "Ovaj će biti drugačiji" (2019) Staše Bajac, u režiji Đurđe Tešić, jeste priča o tri devojke koje se bore protiv muškog principa i mačo sistema koji je uveliko na snazi. Njih tri igraju Tamara Dragičević, Milica Janevski i Ana Mandić. Preko dana uoči otvaranja festivala, u gornjem foajeu Ateljea 212 prikazana je izložba fotografija iz mnogih predstava ovog teatra u režiji Mucija Draškića.

Izložbu je otvorila Mucijeva nekadašnja supruga, glumica Svetlana Ceca Bojković, dok su govorili još upravnik Novica Antić, ćerka reditelja Iva Draškić i kustos Aleksandra Milošević. Selekcija predstava na festivalu za četvrto izdanje festivala je zamišljeno kao umetničko druženje teatara, prvenstveno iz gradova gde je radio i značajan trag ostavio Muci Draškić, i od ove godine održavaće se svakog januara.

Prema konceptu, odabrano je da se prikažu produkcije koje su režirali dosadašnji dobitnici Nagrade za režiju "Ljubomir Muci Draškić".

Sutra će biti premijerno gostovanje u Beogradu predstave "Brod za lutke" Milene Marković, u režiji Ive Milošević, u produkciji Narodnog pozorišta Niš.

Na maloj sceni će se igrati novija duodrama "Akademija smeha" japanskog pisca Kokija Mitanija, u režiji Milice Kralj.

Još jedno premijerno gostovanje će biti u nedelju - "Besnilo" prema romanu Borislava Pekića, reditelja Borisa Liješevića, iz Narodnog pozorišta Sombor. Isti reditelj će se predstaviti i veče kasnije, 22. januara, sa predstavom Ateljea 212 - komedijom "Noćna straža", a Liješević će taj dan biti učesnik rekonstrukcije prve predstave Ateljea 212 "Faust" Johana Volfganga Getea, rediteljke Mire Trailović, povodom 100 godina od njenog rođenja.

Sledećeg dana 23. januara publika će gledati poznatu dramu "64" Tene Štivičić, prema režiji Alise Stojanović i "Amsterdam" izraelske autorke Maje Arad Jasur, rediteljke Ive Milošević.

Poslednjeg dana 25. januara, kada je datum smrti Mucija Draškića, festival "Mucijevi dani" će predstaviti komade "Moja ti" Olge Dimitrijević, u režiji Aleksandre Milavić Dejvis i "Čekaonica", autorski projekat režisera Borisa Liješevića.

Komentari (0)

Kultura