Aktuelno iz kulture

Umetničko veće Engleske dalo saglasnost: "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića može da krene za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2024

-

21:58

Umetničko veće Engleske dalo saglasnost: "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića može da krene za Srbiju
Umetničko veće Engleske dalo saglasnost: "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića može da krene za Srbiju - Copyright profimedia, Paja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Umetničko veće Engleske izdalo je saglasnost da slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" kupljena 9. novembra na aukciji kod londonskog "Satebija", može da napusti Ujedinjeno Kraljevstvo i konačno stigne u Muzej grada Beograda, rekla je Tanjugu direktorka Muzeja Jelena Medaković.  

Medaković je napomenula da je saglasnost stigla 18. januara, samo dan pre isteka roka i podsetila da je na aukciji, za Jovanovićevo delo, postignuta cena od 240.000 funti (oko 279.000 evra). 

"Ostaće tajna kada će 'Odmor bašibozuka' stići u Beograd zbog bezbednosnih procedura transporta. Namera nam je da sliku izložimo u Konaku knjeginje Ljubice", rekla je Medaković.   

Nadmetanje na aukciji pod imenom "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji", tada se odvijalo između telefonskih kupaca, od kojih je jedan bila Srbija, a sliku je kupila za Muzej grada Beograda, koji baštini legat Paje Jovanovića. 

Tako je prvi put Srbija učestvovala na nekoj aukciji kod "Satebija", a ovo delo iz orijenalističke faze velkog umetnika ujedno je i najveća akvizicija ovog muzeja.

Slika je kupljena da nadomesti nedostatak dela iz orjentalističkeg faze u zbirci koju je pet godina pre smrti, 1952. Jovanović poklonio Muzeju grada Beograda, a koja sadrži više od 800 predmeta - njegova vredna umetnička dela, slikarski pribor, lična dokumenta, indeks, diplome, medalje, beleške, prepiske, skice... 

Kada bude gotova matična zgrada u Resavskoj ulici, čitav Muzej Paje Jovanovića, koji se sada nalazi u Ulici kralja Milana 21, na četvrtom spratu, dobiće tu svoj odvojen prostor. 

U okviru njega, biće rekonstruisan i slikarev atelje u Beču.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura