Aktuelno iz kulture

Ozren Grabarić o predstavi "Švejk": Ratovi traju i teško je dati odgovor zašto se i danas događaju takve monstruoznosti

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

09:11

Ozren Grabarić o predstavi "Švejk": Ratovi traju i teško je dati odgovor zašto se i danas događaju takve monstruoznosti
Ozren Grabarić o predstavi "Švejk": Ratovi traju i teško je dati odgovor zašto se i danas događaju takve monstruoznosti - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ozren Grabarić igra glavnu ulogu u predstavi "Švejk" koja je premijerno izvedena krajem prošlog decembra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Grabarić je rekao da igra naslovnu ulogu dobrog vojnika Švejka, za koga se postavlja večno pitanje da li je idiot ili genije, odnosno da li je lud ili koristi neki mehanizam pomoću kojeg preživljava u vreme Prvog svetskog rata. 

Prema njegovim rečima, u predstavi BDP-a se pored dela "Doživljaji dobrog vojnika Švejka u Svetskom ratu" češkog pisca Jaroslava Hašeka, koristi i "Švejk u Drugom svetskom ratu" Bertolda Brehta.

"Ratovi traju i teško je dati odgovor zašto se i danas događaju takve monstruoznosti. Kad nas je 20. stoleće i sve što se desilo trebalo biti dovoljno da nas nauči da više ne ponavljamo iste greške, da ratovi samo produbljuju neki problem, a nemaju pravo rešenje", ocenio je glumac.

Grabarić je dodao da Švejka doživljava kao naivno biće koje postavlja pitanje kako je moguće da se strahote i dalje događaju, i zahvaljujući svojoj naivnosti i pomaknutom promatranju sveta pronalazi način kako da preživi. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njegovim rečima, zagonetka dvojnosti lika Švejka "neka ostane nerazjašnjena". 

"Kad sam radio predstavu shvatio sam da sam više na strani pitanja nego na strani odgovora. Jer pitanja nas više manje spajaju, a odgovori nas razdvajaju", naveo je Grabarić.

Podsetivši da je prijemni ispit za glumu u Zagrebu "prošao zahvaljujući Švejku", Grabarić je dodao da je tom liku zahvalan što ga je uveo u svet pozorišta.

U radu na predstavi BDP-a, Grabariću je najveći izazov bio pristup reditelja Veljka Mićunovića, čija je "struktura vrlo egzaktna, vrlo precizna, matematička".

"Ona izgleda lako, kad čovek prvi put gleda, ali izutra je zapravo jedna partitura, kao da ceo orkestar konstantno svira", ocenio je glumac.

Prema njegovim rečima, autorski tim "Švejka" je "izuzetan od dramatizacije, kostima, scene, od svih ljudi koji su pomagali".

Primetivši da postoji viđenje Ševjka zahvaljujući crtežima koji su pratili Hašekove romane, Grabarić je rekao da odlučio da lik malo promeni u telesnom izgledu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Upitan kako je stigao do toga da ga mnogi smatraju za jednog od najboljih pozorišnih glumaca regiona, Grabarić je odgovorio da se to postiže radom.

"Radim baš puno. Nije da se hvalim. Jednostavno volim da radim. To je moje prokletstvo. I strastven sam prema teatru, jer mislim da je izuzetno bitan. Verujem da menja stvari, menja pojedinca. Zato što je mene promenio", rekao je Grabarić.

Podsetivši da je prošla predstava koju je radio u BDP-u "Prafaust" bila vrlo kompleksna partitura u smislu stiha, rime i usvajanja teksta, Grabarić je rekao da je "Švejk" "malo lakša struktura u tekstualnom smislu, ali je teža opet u nekim drugim stvarima". 

"Gledam na glumu kao na zanat koji vodi do umetnosti. Ako nije zanat, nije nešto što se izučava i usavršava, onda svako to može. Budući da verujem da je zanat, ja se i danas usavršavam i imam puno toga još da radim na sebi", naveo je Grabarić.

Prema njegovim rečima, umetnost podrazumeva lakoću, da se igrate, i publika to voli.

"Teško je raditi nešto što ne volite. Ako volite, onda podrazumeva da ćete raditi na tome i da vam to neće biti problem, da žrtvujete nešto svog privatnog vremena. Tako da možda negde malo izgubite, ali u teatru uvek dobijete", ocenio je Grabarić.

Komentari (0)

Kultura