Aktuelno iz kulture

Rediteljka Jelica Jerenić na Kustendorfu: Izazov je danas raditi kratke filmove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2024

-

17:06

Rediteljka Jelica Jerenić na Kustendorfu: Izazov je danas raditi kratke filmove
Rediteljka Jelica Jerenić na Kustendorfu: Izazov je danas raditi kratke filmove - Copyright Prinskrin/imdb

veličina teksta

Aa Aa

Među 17 filmova koji se ove godine takmiče za Zlatno, Srebno i Bronzano jaje na "Kustendorfu" nalazi se i finsko ostvarenje "Pečena patka", srpske režiserke Jelice Jerinić koja živi i radi u Helsinkiju.

Ovo je njen prvi profesionalni, kratki film i govori o mladom imigrantu Mamu koji pokušava da zavede Dejt, damu iz Finske, tako što joj priprema večeru, međutim, kada obrok bude poslužen ona otkriva da je glavno jelo malo previše egzotično za njen ukus.

Kako kaže Jerinić za Tanjug, reč je o istinitoj priči koju je čula tokom svog integracionog kursa finskog jezika kada se preselila u Helsinki.

"Dosta je izazovno raditi kratke filmove jer se ulaže veliki napor, a dobijete film od 10 minuta koju danas deca na Tik-Toku snime za tri sekunde. Ali, jako je važno praviti kratke filmove, jer ostavljaju jake utiske", kazala je Jerinić za Tanjug.

Internacionalu premiju film ima večeras na Kustendorfu, a Jerinić kaže da je to za nju i koscenaristu, koji je takođe iz Srbije, veliki uspeh.

"Jako smo se svi obradovali, i mi iz Srbije, i producent iz Finske i glumci, pogotovu što je to prva internacionalna premijera i to baš u mojoj Srbiji. Finci znaju za festival i ovo je veliki uspeh i lepo iskustvo", navela je Jerinić.

Ona dodaje da je film komedija i da je vrlo zanima kako će ga publika doživeti.

Jelica Jerinić rođena je u Srbiji, dramaturgiju je završila na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a živi i snima filmove u Helsinkiju.

Režirala je tri kratkometražna filma: dokumentarni "Devojčice koje se šušaju na kratko" i igrane "Pseći dan" i "Pečena patka".

Trenutno razvija novi kratki igrani film "Imaginarni brojevi" uz podršku Filmskog centra Srbije, kao i debitantski celovečernji film "Stota nevesta".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura