Aktuelno iz kulture

"Nema Kena bez Barbi": Rajan Gosling razočaran zbog izostavljanja Margo Robi i Grete Gervig iz nominacija za Oskara

Komentari

Autor: Variety

24/01/2024

-

12:27

"Nema Kena bez Barbi": Rajan Gosling razočaran zbog izostavljanja Margo Robi i Grete Gervig iz nominacija za Oskara
Jaap Buitendijk/Warner Bros. Pictures via AP - Copyright Jaap Buitendijk/Warner Bros. Pictures via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rajan Gosling koji je juče nominovan za Oskara za najboljeg sporednog glumca u filmu "Barbi" izrazio je nezadovoljstvo što američka Akademija filmskih umetnosti i nauka nije istu čast ukazala i Margo Robi za glavnu glumicu, kao ni Greti Gervig za najbolju rediteljku.

"Izuzetno sam počastvovan što su me moje kolege nominovale uz tako istaknute umetnike u godini kada je bilo tako mnogo odličnih filmova. Nikad nisam pomislio da ću ovo reći, ali sam neverovatno počastvovan i ponosan što je to baš zbog uloge plastične lutke po imenu Ken. Ali nema Kena bez Barbi, niti ima filma 'Barbi' bez Grete Gervig i Margo Robi, dve osobe, koje su najodgovornije za ovaj istorijski, globalno hvaljen film", saopštio je Gosling.

Gervig i Robi važile su za favoritkinje za predstojeće Oskare i one su zaista i nominovane, ali u kategorijama za najbolji film (Robi, kao producentkinja filma "Barbi") i najbolji adaptirani scenairo (Gervig, zajedno sa koscenaristom Noom Baumbahom). Izostale su njihove nominacije za najbolju glumicu, odnosno najbolju rediteljku, što je prema mišljenju mnogih, najveće iznenađenje ovogodišnje trke za Oskare.

Tanjug/AP/Warner Bros

Rajan Gosling i Margo Robi kao Ken i Barbi

"Niko u filmu ne bi mogao da dobije priznanje bez njihovog talenta, hrabrosti i genijalnosti. Malo je reći da sam razočaran što nisu nominovane u svojim kategorijama. Nasuprot svim očekivanja, ni sa čim, osim sa nekoliko bezdušnih, oskudno obučenih i na našu sreću, lutaka bez genitalija, one su nas zasmejale, slomile nam srca, pokrenule kulturu i ušle u istoriju. Njihov rad treba da bude priznat zajedno sa drugim nominovanima koji su to zaslužili. Kad smo kod toga, strašno sam srećan zbog Amerike Ferere i drugih neverovatnih umetnika koji su svojim talentima doprineli u stvaranju tako revolucionarnog filma", dodao je glumac u svom saopštenju.

AP Photo/Ahn Young-joon

Amerika Ferera, Margo Robi i Greta Gervig

Ferera, koja se proslavila ulogom u seriji "Ružna Beti", u trci je za najbolju sporednu glumicu zahvaljujući ulozi u filmu "Barbi", a to ostvarenje dobilo je još sedam nominacija - za najbolji film, najbolji adaptirani scenario, najbolju kostimografiju, scenografiju, čak dve nominacije za najbolje originalne pesme ("I’m Just Ken" i "What Was I Made For?") i - najboljeg sporednog glumca.

Gosling se u toj kategoriji takmiči sa Sterlingom K. Braunom ("American Fiction"), Robertom De Nirom ("Ubistva pod cvetnim mesecom"), Robertom Daunijem Mlađim ("Openhajmer") i Markom Rafalom ("Jadna stvorenja"). Prethodno je dva puta nominovan za Oskara i to za uloge u filmovima "Half Nelson" (2006) i "La La Land" (2016).

Amerika Ferera: Greta je učinila sve da zasluži nominaciju

U intervjuu za Variety i glumica Amerika Ferera izrazila je razočaranje zbog toga što Gervig i Robi nisu nominovane u svojim kategorijama.

AP Photo/Marco Ugarte

 

"Greta je učinila sve što bi reditelj mogao da učini da zasluži nominaciju. Stvorila je ovaj svet i od nečega što nije imalo vrednost samo po sebi većini ljudi napravila svetski fenomen. Razočaranje je što je nema na listi", rekla je glumica.

Ona je dodala da je i uspeh koji je Margo Robi postigla kao glumica "zaista neverovatan".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu