Aktuelno iz kulture

Ne vole svi ružičasto: Lista zemalja koje su zabranile prikazivanje filma "Barbi"

Komentari

Autor: Staša Rosić

19/08/2023

-

12:30

Ne vole svi ružičasto: Lista zemalja koje su zabranile prikazivanje filma "Barbi"
Ne vole svi ružičasto: Lista zemalja koje su zabranile prikazivanje filma "Barbi" - Copyright Tanjug/AP/Warner Bros

veličina teksta

Aa Aa

Film "Barbi" sa Margo Robi i Rajanom Goslingom, osvojio je srca miliona gledalaca širom sveta i oborio mnoge rekorde na bioskopskim blagajnama, ali stanovnici nekih zemalja možda nikada neće dobiti priliku da ga vide. 

Teško je poverovati da ružičasta priča o najpopularnijoj lutki na svetu može da dirne u bolne političke teme, ali se upravo to desilo u nekim krajevima sveta, koji su rešili da Barbiki otkažu gostoprimstvo.

Predstavljamo vam sve dosadašnje zabrane filma "Barbi".

Vijetnam i Filipini

Serija "otkazivanja" počela je u Vijetnamu, čijim je cenzorima zasmetala jedna scena u filmu u kojoj se vidi nagoveštaj kineske verzije mape Južnog kineskog mora. Vijetnam i Filipini osporavaju tu mapu, a sporna scena se vidi čak i u trejleru filma kada Barbi, u trenutku egzistencijalne krize dolazi kod takozvane "Čudne Barbi" (Kejt Mekinon) da se s njom posavetuje o svojim budućim koracima.

Printscreen YouTube/Warner Bros. Pictures

 

U njenoj kući, gledaoci vide mapu sveta koja izgleda kao da ju je dete nacrtalo bojicama, dok se na "Aziji", uz obalu gde bi trebalo da se nalazi Kina, vidi niz isprekidanih linija u moru.

Naime, posle Drugog svetskog rata Kina je objavila mapu na kojoj je isprekidanom linijom sa jedanaest crtica označila oblast u Južnom kineskom moru, na koju je prema tvrdnjama zvaničnika, polagala "istorijsko pravo" (broj crtica je kasnije na mapama smanjen na devet). Međutim, Vijetnam i Filipini takođe su tvrdili da ova površina, koja predstavlja gotovo 80 posto Južnog kineskog mora, pripada njima. Inače, reč je o jednom od najprometnijih pomorskih puteva i moru koje je bogato ribom, naftom i prirodnim gasom. 

Međutim, 2016. godine Međunarodni sud pravde u Hagu proglasio je mapu koju je Kina nacrtala nevažećom, a praksu izgradnje ostrva kršenjem međunarodnog prava. Čak i u takvim okolnostima kineska vlada odbijala je presudu, a sukobi sa Vijetnamom su se nastavili, jer ta zemlja zvaničnu politiku te zemlje vidi kao pretnju suverenitetu.

Zbog svega toga Vijetnam je ocenio prikaz iz filma "uvredljivom političkom slikom" i zabranilo njegovo prikazivanje.

Usledila je i reakcija Filipina, koji su na kraju ipak dali "zeleno svetlo" za "Barbi", ali tek pošto je zamagljena sporna mapa.

Liban

Vlastima Libana "Barbi" je zasmetala iz potpuno drugog razloga. Tamošnji ministar kulture ocenio je da film promoviše homoseksualnost i seksualnu transformaciju i da je u suprotnosti sa vrednostima islama. 

Tanjug/AP/Warner Bros. Pictures

 

Ministra Mohameda Mortadu podržava moćna šiitska naoružana grupa Hezbolah, čiji je šef Sajed Hasan Nasralah pojačao svoju retoriku protiv LGBT zajednice, tvrdeći da predstavlja neposrednu opasnost za Liban.

On je zatražio od libanskog ministarstva unutrašnjih poslova da preduzme neophodne mere da spreči prikazivanje filma.

U govoru prošlog meseca, Nasralah je pozvao libanske vlasti da preduzmu mere protiv materijala za koje smatra da promovišu homoseksualnost, uključujući i njihovu zabranu.

Kuvajt

I Kuvajt je zabranio "Barbiku" nedugo nakon Libana, a u obrazloženju su naveli da žele da zaštite "javnu etiku i društvenu tradiciju".

Portparol tamošnjeg Ministarstva informisanja rekao je da film "promoviše ideje i verovanja koja su strana kuvajtskom društvu".

Alžir

Film "Barbi" povučen je iz bioskopa u Alžiru skoro mesec dana nakon što je prvi put prikazan u toj severnoafričkoj zemlji.

Tanjug/AP/Warner Bros. Pictures

 

Alžirsko Ministarstvo kulture i umetnosti obavestilo je bioskope u Alžiru da "odmah povuku film", a vlasti nisu komentarisale ovu direktivu, niti su je obrazložile.

Film "Barbi" je prošlog meseca već prikazan u nekim alžirskim bioskopima, ali su ga distributeri uklonili iz svojih rasporeda prikazivanja počev od ove nedelje.

Neki ljudi su protestovali zbog otkazivanja na društvenim mrežama, osuđujući to kao "cenzuru i fanatizam", ali se "Barbi" nije vratila u bioskope.

Greta Gervig: "Ima mnogo ostrašćenosti"

"Vorner Bros" studio koji stoji iza filma "Barbi" nije javno komentarisao ove zabrane, ali je rediteljka Greta Gervig u intervjuu za "New York Times" izjavila da na tu temu "ima mnogo ostrašćenosti".

Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision/AP, File

Greta Gervig

"Nadam se da je film poziv za sve da budu deo zabave i da otpuste stvari koje ne služe ni muškarcima ni ženama", izjavila je Gervig.

"Nadam se da u toj ostrašćenosti, ukoliko film vide i uključe se u njega, mogu da dobiju nešto tog olakšanja, koje su dobili drugi ljudi", dodala je ona.

Komentari (0)

Kultura