Aktuelno iz kulture

Liban zabranjuje film "Barbi" zbog "promocije homoseksualnosti"

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

20:21

Liban zabranjuje film "Barbi" zbog "promocije homoseksualnosti"
Margo Robi - Copyright Tanjug/AP/Ahn Young-joon

veličina teksta

Aa Aa

Libanski ministar kulture zabranio je danas projekcije filma "Barbi" u bioskopima u zemlji, ocenujući da promoviše homoseksualnost i seksualnu transformaciju i da je u suprotnosti sa verskim vrednostima, preneo je Rojters.

Ministra Mohameda Mortadu podržava moćna šiitska naoružana grupa Hezbolah, čiji je šef Sajed Hasan Nasralah pojačao svoju retoriku protiv LGBT zajednice, tvrdeći da predstavlja neposrednu opasnost za Liban.

On je zatražio od libanskog ministarstva unutrašnjih poslova da preduzme neophodne mere da spreči prikazivanje filma.

Ministar unutrašnjih poslova Basam Mavlavi nije odmah odgovorio na zahteve za komentar, navela je agencija.

Liban je bio prva arapska zemlja koja je održala nedelju gej ponosa 2017. i  smatra se sigurnim utočištem za LGBT zajednicu na inače konzervativnom Bliskom istoku. Međutim, to pitanje nedavno je došlo u fokus, što je izazvalo tenzije, naveo je Rojters.

Mavlavi je prošle godine doneo odluku da zabrani događaje "koji promovišu seksualnu perverziju" u Libanu, a smatra se da se to odnosi na okupljanja prilagođena LGBT osobama.

U govoru prošlog meseca, Nasralah je pozvao libanske vlasti da preduzmu mere protiv materijala za koje smatra da promovišu homoseksualnost, uključujući i njihovu zabranu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu