Aktuelno iz kulture

Skica koja se pripisuje Mikelanđelu uskoro na aukciji u njujorškom Kristiju

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2024

-

13:01

Skica koja se pripisuje Mikelanđelu uskoro na aukciji u njujorškom Kristiju
Skica koja se pripisuje Mikelanđelu uskoro na aukciji u njujorškom Kristiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Skica koja se pripisuje Mikelanđelu, procenjena na manje od 10.000 dolara, uskoro će biti ponuđena zainteresovanim kupcima u Njujorku.

Reč je o crtežu mermernog bloka koji je čuveni renesansni slikar nacrtao na malom komadu požutelog papira, a koji će zainteresovanim kolekcionarima i ljubiteljima umetnosti uskoro ponuditi britanska aukcijska kuća Kristi u svom njujorškom predstavništvu, prenosi pariski dnevnik Figaro.

U pismu kaligrafski ispisanom 3. novembra 1836. godine i upućenom jednom od svojih prijatelja, Britancu ser Džonu Buringu, budućem guverneru Hong Konga, Kozimo Buonaroti, poslednji direktni Mikelanđelov potomak tvrdi da nudi "priloženu skicu svog slavnog pretka Mikelanđela".

Iako je skica bez potpisa umetnika, aukcijska kuća Kristi je potvrdila da je "100 odsto reč o  delu koje je nacrtao Mikelanđelo".

Crtež će biti izložen od petka u sedištu Kristija u Njujorku, u okviru rasprodaje Old Masters-a koja počinje sledeće nedelje.

Slikar, vajar i arhitekta Mikelanđelo Buonaroti (1475-1564.) autor je brojnih remek-dela, uključujući fresku na svodu Sikstinske kapele.

 

Komentari (0)

Kultura