Aktuelno iz kulture

Otvorena izložba Mie David u Galeriji "Novembar" u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/01/2024

-

17:08

Otvorena izložba Mie David u Galeriji "Novembar" u Beogradu
Otvorena izložba Mie David u Galeriji "Novembar" u Beogradu - Copyright Marija Janković/Galerija Novembar

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo." autorke Mie David, otvorena je u beogradskoj Galeriji "Novembar".

Izložba je posvećena starenju, odnosno suočavanju sa sopstvenim telom i promenama koje se u tom životnom dobu dešavaju. Autorka kroz radove traga za odgovorima na intimna i važna pitanja odnosa prema sebi i drugima u zrelim godinama.

Govoreći o izložbi Mia David navodi da se izložba bavi ženskom seksualnošću u zrelim godina.

"Mislim da je to još jedan od tabua gde se žene jako poništavaju i te potrebe naše ostaju sa jedne strane skrivene, često su predmet i sprdnje, a sa druge strane ove godine su najlepše u nekom smislu. Više nemamo stid, nemamo očekivanja od drugih i nalazimo svoj mir . Zapravo je tužno što društvo ne podržava te zrele godine kao period mira", kaže David. 

Marija Janković/Galerija Novembar

 

Mia David (50) iz Beograda je arhitekta, kustos i scenograf, bavi se savremenim vizuelnim i scenskim umetnostima, edukacijom i menadžmentom u kulturi. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala i doktorirala na Grupi za Scenski dizajn Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radi kao vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a od 2016. vodi galeriju "Navigator".

Autor je velikog broja izvedenih projekata iz oblasti arhitekture, dizajna, scenografije i umetnosti. Izlagala je u Berlinu, Njujorku, Beču, Parizu, Renu, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Frankfurtu, Moskvi, Trstu, Rimu, Veneciji, Pragu, i drugim svetskim gradovima. Kustos je mnogih izložbi među kojima je najznačajnija nacionalni nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. godine.

Marija Janković/Galerija Novembar

 

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja - Nаgrаdа Bijenаlа scenskog dizаjnа (2007), “Joаkim Vujić” (2007), Specijalna nagrada Oktobarskog salona (2014), Zlatna medalja za uspostavljanje dijaloga (Praško kvadrijenale 2015), BEFEM nagrada za Umetnički doprinos suočavanju sa prošlošću i promociji mira (2023). Izložba u galeriji "Novembar" na adresi Kursulina 22 će trajati do marta i posetioci je mogu videti svakog radnog dana (osim ponedeljka) od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14 sati.

Komentari (0)

Kultura

"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja