Aktuelno iz kulture

Francuski umetnik otkrio da pacovi vole da prave selfije

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

23:02

Francuski umetnik otkrio da pacovi vole da prave selfije
Francuski umetnik otkrio da pacovi vole da prave selfije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pacovi vole da prave selfije, zaključak je francuskog umetnika Ogistina Linjijea, koji je postavio kameru na kavez ovih glodara, nakon što ih je prethodno istrenirao da se sami fotografišu pritiskanjem dugmeta svaki put kada bi uzeli po malo šećera.

U sklopu njegovih postdiplomskih studija, Linjije je kupio dva pacova iz prodavnice za životinje u Francuskoj i kupio im eksmerimentalni kavez, navodi CNN.

Koristeći mehanizam koji je pacovima davao šećer kad god bi pritisnuli dugme, obučio ih je da se sami fotografišu.

Preslikavajući smešne slike i video zapise životinja pronađene na društvenim medijima, autoportreti pacova su "lep način da se privuče pogled", rekao je Linjije, dodajući da su glodari dali interesantan način da se istraže teme poput smanjenog raspona pažnje i uticaj algoritama društvenih medija.

"Kada imate takvu moć, čak i kada je reč o dva mala pacova, a ne milijardama ljudi, imate osećaj da možete da manipulišete svime i svačime. I to je zaista čudan osećaj", rekao je on.

Umetnik je rekao da je izvukao inspiraciju iz naučnih eksperimenata, koji je razvio američki psiholog B.F. Skiner pedesetih godina prošlog veka, u kojima su životinje trenirane da rade kompleksne zadatke.

Dok su dva pacova - koje je Linjije nazvao Ogistin i Artur, po njemu i njegovom bratu - počeli da istražuju svoje novo okruženje, nasumično bi dodirnuli dugme kojim bi im se dao šećer, rekao je Linjije.

Zatim su, posle otprilike nedelju dana, počeli da shvataju pozitivan efekat pritiska na dugme, povezujući ga sa pritiskom na šećer.

Kada su to shvatili, Linjije ih je preselio u normalan kavez, sa namerom da životinje zaborave na šećer, pre nego što ih vrati u prvobitni kavez.Međutim, ovog puta, dugme nije ispuštalo šećer svaki put kada se pritisne.

"Umesto toga, oslobađanje šećera je bilo nasumično raspoređeno, zato što mozak pacova povezuje zadovoljstvo sa šećerom, a šećer sa dugmetom…a oni su ga dodirivali", rekao je Linjije, dodajući da bi pacovi ponekad pritiskali dugme za šećer više od jednom u minutu.

Njihove igrarije su proizvele seriju selfija, od kojih su neki izgledali kao da su snimljeni na čistoj, beloj pozadini, dodao je umetnik.Drugi su bili više u stilu prikazivanja lica izbliza.

Davanje nasumičnih nagrada u zamenu za snimanje selfija odražavalo je taktiku koju koriste kompanije društvenih medija i aplikacije za sastanke, kako bi se korisnici vraćali, rekao je Linjije.

"Svaki put kada pritisnu dugme, podigne im se dopamin u mozgu, a onda se tako vidi tačan trenutak kada su dodirnuli dugme. Bio sam fasciniran", rekao je Linjije. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura