Aktuelno iz kulture

Nagrada "Zlatni suncokret" Igoru Marojeviću za zbirku priča "Granična stanja"

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2024

-

10:42

Nagrada "Zlatni suncokret" Igoru Marojeviću za zbirku priča "Granična stanja"
Nagrada "Zlatni suncokret" Igoru Marojeviću za zbirku priča "Granična stanja" - Copyright Prinstscreen YouTube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal, Promo/Delfi

veličina teksta

Aa Aa

Žiri Nagrade "Zlatni suncokret"  je većinom glasova doneo odluku da nagradu da priznanje za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2023. godini dobije Igor Marojević za zbirku priča "Granična stanja" u izdanju Derete iz Beograda. 

Žiri u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Milica Vučković i Vladimir Gvozden razmatrao je naslove iz najužeg izbora, koji su činili pesnička zbirka "Psihologija gravitacije" Nenada Šaponje (Prometej), zbirka priča "Granična stanja" Igora Marojevića (Dereta) i romani "Aperkat Maje Iskre" (LOM), "Večeras padaš sam Vladana Krečkovića" (PPM Enklava) i "Vila fazanka" Bojana Krivokapića (Arete).   

Za Marojevića su glasali Vladimir Gvozden i Dragan Jovanović Danilov, dok se Milica Vučković opredelila za roman Vladana Krečkovića.  

Prema mišljenju žirija, među uspelim književnim ostvarenjima u ovoj godini zbirka priča "Granična stanja" Igora Marojevića izdvaja se zbog uverljivog prikaza savremenosti,  lakoće pripovedanja, osobene duhovitosti i ironije. 

U obrazloženju žirija piše da je pred nama "zrelo književno delo, lucidno, snažno, privlačno i samosvesno, delo u kojem su sve vrline Marojevićeve proze dostigle svoj vrhunac.

"Srećno odabran naslov 'Granična stanja' ima višestruko značenje. On se odnosi na geografske granice, ali i na psihološka stanja pojedinca u savremenom svetu, kao što su, na primer, mentalni sadizam ili bipolarni poremećaji. No to je takođe metafora preuzeta iz arhitekture, u kojoj se danas standardna teorija graničnih stanja odnosi na nosivost i upotrebljivost čeličnih konstrukcija (ova teorija pominje se u priči 'Famil(i)ja'). Tako i Marojevićevih pet priča na različite načine ispituju koliko čovek može ili mora da podnese u uobičajenim situacijama, kao što su prolazak kroz međunarodnu aerodromsku kontrolu, putovanje kod prijatelja, naizgled bezazleni sukob na ulici, odlazak na festival ili ambicija da se postane umetnik" piše u saopštenju Žirija.  

Nagrada "Zlatni suncokret“ za knjigu godine dodeljuje se dvadeset i sedmi put, a podsećamo da su među dosadašnjim dobitnicima Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak, Enes Halilović, Tanja Stupar Trifunović, Milica Vučković i Dragan Velikić. Prošlogodišnji dobitnik je Vladimir Kecmanović za roman Kad đavoli polete

Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena tokom februara meseca u Beogradu. 

Komentari (0)

Kultura