Aktuelno iz kulture

Vladimir Kecmanović laureat Vitalove nagrade za roman "Kad đavoli polete"

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2023

-

11:32

Vladimir Kecmanović laureat Vitalove nagrade za roman "Kad đavoli polete"
Vladimir Kecmanović - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2022. godini pripala je piscu Vladimiru Kecmanoviću za roman "Kad đavoli polete", u izdanju Lagune, saopštila je danas kompanija Vital.

Kecemanovićev roman izabran je većinom glasova članova žirija Dragana Jovanovića Danilova i Vladimira Gvozdena, dok se Dragan Babić opredelio za naslov "Klara, Klarisa" Marijane Čanak, kaže se u saopštenju. 

U konkurenciji su bili poema "A htela sam" Maje Solar, pesnička zbirka "Filatelist" Nebojše Lapčevića i roman "Astal tiš riba friš. Život pesnika: political nigredo" Slobodana Tišme.

"Roman 'Kad đavoli polete' izdvaja se zbog smelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrednosti našeg sveta u kojem su uloge unapred raspodeljene, a odgovornosti, po lažnoj ali delotvornoj nužnosti, uvek ili previše često prebačene na pogrešne adrese", ocenio je žiri.

Kroz vrlo zanimljivu narativnu optiku u kojoj glavni junak romana ne progovara, Vladimir Kecmanović je odrešio "đavole", groteskno-realističke likove savremenog, zagušljivog sveta čija je bezobzirnost upravo onoliko velika koliko često se oni pozivaju na "moral", odnosno na vlastitu "bezgrešnost", zadobijenu zahvaljujući nekontrolisanoj pohlepi za novcem i vlašću.

Nagrada "Zlatni suncokret“ za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova nagrada, dodeljuje se dvadeset i šesti put, a podsećamo da su među dosadašnjim dobitnicima Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak, Tanja Stupar Trifunović, Enes Halilović i Dragan Velikić. Prošlogodišnja dobitnica je Milica Vučković za roman "Smrtni ishod atletskih povreda".

Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem februara meseca u Beogradu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura