Aktuelno iz kulture

Pet knjiga u najužem izboru za nagradu "Zlatni suncokret"

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

11:43

Pet knjiga u najužem izboru za nagradu "Zlatni suncokret"
Pet knjiga u najužem izboru za nagradu "Zlatni suncokret" - Copyright Promo/Laguna, Delfi, beopolis.rs

veličina teksta

Aa Aa

U najužem izboru za književnu nagradu "Zlatni suncokret" za 2021. godinu našlo se ukupno pet domaćih naslova koji su najbolje zadovoljili uslove konkursa, saopštili su danas predstavnici kompanije Vital.

Žiri za dodelu priznanja, koji čine Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden, u najuži izbor je uvrstio pesničku zbirku "Uradi sam" Dejana Aleksića, zbirku priča "Sazrevanje modrica" Danila Lučića, romane "Smrtni ishod atletskih povreda" Milice Vučković i "Španska čizma" Vladimira Kopicla, kao i naučno-publicističku knjigu "Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog" Gorane Raičević.

Pomo/Delfi

 

Prema mišljenju žirija, "knjige koje su ušle u najuži izbor predstavljaju uspešna ostvarenja unutar različitih mogućnosti književnog pisanja - od poezija, preko zbirki priča i romana, do esejistike i naučne publicistike."

"Sva dela su u svojoj vrsti izuzetna ostvarenja, koje odlikuje potrebna svedenost i istrajnost u otkrivanju adekvatnih jezičkih i idejnih horizonata", smatra žiri.

Kako žiri navodi, "pesnički jezik Dejana Aleksića je jezgrovit i čist, a u isti mah refleksivan u pokušaju razlaganja oveštalih metafora; priče Danila Lučića otkrivaju autorov dar da piše u različitim registrima, istražujući posledice sudara čoveka i sveta, a roman Milice Vučković je vrhunska depatetizacija svakodnevice u kojoj se razotkriva odnos jezika i moći u sferi porodičnih i intimnih odnosa."

Laguna/Promo

 

Osim toga, žiri kaže i da "Vladimir Kopicl ispisuje veseli i razigrani, ali i kritički roman o sećanju na zanimljivo i sve više zaboravljeno razdoblje sedamdesetih, a da je Gorana Raičević napisala nešto što liči na "totalnu knjigu" o Crnjanskom, obuhvativši i objasnivši život i delo nacionalnog klasika na do sad neviđen način."

Nagrada "Zlatni suncokret", poznata i kao Vitalova nagrada, ove godine se dodeljuje 25. put za najbolje književno ostvarenje objavljeno u toku prethodne godine na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Među dosadašnjim dobitnicima ovog priznanja su Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak, Tanja Stupar Trifunović, Dragan Velikić, i drugi.

Prošlogodišnji laureat je Enes Halilović za roman "Ljudi bez grobova."

Odluka o ovogodišnjem dobitniku biće saopštena sredinom februara, a nagrada će biti uručena krajem februara u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura