Aktuelno iz kulture

Vladan Matijević, laureat nagrade "Beogradski pobednik" za Euronews Srbija: Pisanje romana je težak posao

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

09:18

Vladan Matijević, laureat nagrade "Beogradski pobednik" za Euronews Srbija: Pisanje romana je težak posao
Vladan Matijević - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Književnik Vladan Matijević primio je nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji roman 2023. godine za delo "Pakrac".

Nagradu je primio na svečanosti u Biblioteci grada Beograda, koja je i osnivač nagrade i tom prilikom rekao da mu nije bilo nimalo lako dok je pisao mračnu, tešku, žestoku temu, opisivajući ljude sa margine koje je viđao ispred pijace, kao i da je gradio postepeno svoj svet.

"Verujem da ni čitaocima nije lepo ni prijatno dok čitaju moju knjigu. Nije toliko bilo teško kada sam završio sa pisanjem romana, ali onda sam bio uveren da to delo niko neće želeti da objavi. Suviše je mračno, tragično, i sa tim stavom i ubeđenjem sam poslao mom uredniku Dejanu Mihajloviću roman. U pismu sam mu naveo da unapred shvatam da se verovatno neće odlučiti u 'Laguni' da objave roman 'Pakrac', napisao sam mu i razloge, i čekao sam odgovor nekih 10 ili maksimum 15 dana", rekao je pisac na ovoj svečanosti.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Komentarišući ovo priznanje za Euronews Srbija, Matijević je rekao da je svaka nagrada značajna, jer doprinosi većem broju čitalaca.

"Nagrada je bitna mladom piscu jer tada skreće pažnju čitalačke publike na njega, ali je bitno i piscu kao što sam ja, jer promenio se čitav svet. Došli su drugi kritičari, drugi čitaoci, drugačije se književnost piše i mnogo je bitno da čovek u godinama dobije neku nagradu prosto da vidi da i tom novom svetu koji dolazi je i dalje interesantan", rekao je pisac.

Pisanje je, kako objašnjava, mukotrpan proces.

"Kad počnem da pišem roman meni je to jedan težak posao, ja u tome ne uživam kao što neki pisci kažu da uživaju. Ja se uglavnom mučim dok to radim i meni je glavno da taj roman završim. Kada ga izdavač odštampa, to je za mene veliki uspeh i za mene je velika sreća", zaključuje Matijević.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Nagradu je dodelio žiri u sastavu Predrag Petrović, Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković, koji je birao između 122 naslova.

Predsednik žirija Predrag Petrović, rekao je, obrazlažući nagradu da je "među poetičkim, tematski i stilski raznovrsnim romanima, knjiga "Pakrac" ubedljivo i vrednosno odskočila, kao i da je Matijević "stvorio taj naš svet, aktuelan i prepoznatljiv, u isto vreme zastrašujući, začudan, naglašeno apsurdan i groteskni, bolno uverljiv".

Petrović je za Euronews Srbija istakao da je reč o romanu o savremenom Beogradu koji prati sudbinu marginalaca.

"Matijević provlači vrlo osetljive i provokativne društvene i političke umetničke teme kakav je to život u 21. veku, šta nas okružuje, šta nas sputava, kakve traume ljudi imaju i kako ih razrešavaju. Zanimljivo je da je najbolji roman o savremenom Beogradu napisao autor koji je iz Čačka, a koji se nije preselio u Beograd. Mislim da je upravo u tome bila zanimljivost romana - kako Beograd vidi neko ko nije stalno tu", ocenio je predsednik žirija.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov je čestitala Matijeviću i "Laguni" i istakla da je "Beogradski pobednik" pravi "književni Oskar" i istovremeno izrazila nadu da ta nagrada dokazuje "da ćemo uvek imati dobre pisce i knjige i da će srpska književnost imati čime da se ponosi".

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine Nagradu "Beogradski pobednik" koja se dodeljuje jednom godišnje u januaru za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini.

Nagrada se sastoji od: statue Beogradskog pobednika - rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. 
Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice, dakle nagrada se ne može deliti između više njih i može se osvojiti samo jednom.

Komentari (0)

Kultura