Aktuelno iz kulture

Šest romana u najužem izboru za književno priznanje "Beogradski pobednik"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

16/01/2024

-

11:46

Šest romana u najužem izboru za književno priznanje "Beogradski pobednik"
Tanjug/Predrag Mitić - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

U najuži izbor za Nagradu "Beogradski pobednik" ušlo je šest romana, saopšteno je iz Biblioteke grada Beograda.

Nakon prošlonedeljnog užeg izbora, u kojem se našlo 14 romana, žiri za Nagradu "Beogradski pobednik" sveo je odabir na šest romana.

Žiri u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković, u najuži izbor za ovogodišnje priznanje uvrstio je romane: "Devojačka soba" Stevana Vraneša (Dokaz izdavaštvo), "Kanon potištenog uma" Filipa Grbića (Vulkan), "Aperkat" Maje Iskre (Lom), "Pakrac" Vladana Matijevića,  (Laguna), "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala (Agora) i "Vreme vode" Bojana Savić Ostojića (Kontrast izdavaštvo).

 

 

Žiri će proglasiti pobednika 22. januara u podne u Biblioteci grada Beograda.

Bilioteka je nagradu "Beogradski pobednik" ustanovila 2021. godine, a dodeljuje se za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od statue "Beogradskog pobednika", koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, kao i diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prvi laureat je bio Drago Kekanović za roman "Privrženost", a prošle godine nagradom je ovenčan Goran Petrović za knjigu "Papir sa vodenim znakom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura