Aktuelno iz kulture

U konkurenciji za nagradu "Beogradski pobednik" ostalo 14 romana

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

14:18

U konkurenciji za nagradu "Beogradski pobednik" ostalo 14 romana
U konkurenciji za nagradu "Beogradski pobednik" ostalo 14 romana - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Žiri za nagradu "Beogradski pobednik" u sastavu: Predrag Petrović (predsednik), Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković, od 27 romana, koliko je bilo u širem izboru, suzio je odabir na 14 romana, saopšteno je iz Biblioteke grada Beograda.

U užem izboru su: "Ruka u vatri" Staše Bajac (Geopoetika), "Egoist magnum" Denisa Bašića (Rende), "Devojačka soba" Stevana Vraneša (Dokaz izdavaštvo), "Kanon potištenog uma" Filipa Grbića (Vulkan), "Malj za učenjake" Aleksandra Dobrijevića (Lom).

U istoj izdavačkoj kući objavljen je i roman "Aperkat" Maje Iskre, dok su od izdanja kuće Laguna u užem izboru "Pakrac" Vladana Matijevića, "Bogorodičine seni" Milana Jovanovića i "Noćne reči" Vladimira Tabaševića.

"Meduze žive zauvek, ako ih ne uhvate", roman Nađe Petrović, još je jedno izdanje Geopoetike koje se našlo u užem izboru za "Beogradskog pobednika", a tu je i delo "Šetnja Central Parkom" Aleksandra Novakovića (Udruženje nezavisnih pisaca Srbije), pa "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala (Agora), "Vreme vode" Bojana Savića Ostojića (Kontrast izdavaštvo) i "Riba zvana gaovica", roman koji potpisuje Đorđo Sladoje (Srpska književna zadruga).

Najuži izbor biće objavljen 16. januara, saopšteno je iz Bilioteke grada Beograda, koja je ovu nagradu ustanovila 2021. za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. 

Nagrada se sastoji od statue Beogradskog pobednika, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića; diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura