Aktuelno iz kulture

Nagrada "Beogradski pobednik" pripala romanu "Pakrac" Vladana Matijevića

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2024

-

12:45

Nagrada "Beogradski pobednik" pripala romanu "Pakrac" Vladana Matijevića
Nagrada "Beogradski pobednik" pripala romanu "Pakrac" Vladana Matijevića - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Beogradski pobednik" za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku pripala je delu "Pakrac" Vladana Matijevića, saopštio je danas žiri.

Matijevićev roman pobedio je većinom glasova članova žirija, koji su ocenili da se "Pakrac" izdvojio "majstorstvom pripovedenja, kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta".
 Žiri  su činili predsednik Predrag Petrović, Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković.

Podsećamo, u najužem izboru za "Pobednika", pored pobedničkog, našlo se još pet romana i to "Devojačka soba" Stevana Vraneša (Dokaz izdavaštvo), "Kanon potištenog uma" Filipa Grbića (Vulkan), "Aperkat" Maje Iskre (Lom), "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala (Agora) i "Vreme vode" Bojana Savić Ostojića (Kontrast izdavaštvo).

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Za Matijevićev roman su glasali Predrag Petrović, Slađana Ilić, Petar Pijanović i Vasna Trijić, dok je Nataša Anđelković glas dala delu "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala.

Matijevićev roman "Pakrac" najbolje je delo na srpskom u proteklih 12 meseci, jer se izdvojio, kako je obrazložio žiri na susretu s medijima, "majstorstvom pripovedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta".

Nagrada "Beogradski pobednik" biće uručena dobitniku 30. januara u podne u Biblioteci grada Beograda, naveo je žiri.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Biblioteka grada Beograda je ovu nagradu ustanovila 2021. godine. Dodeljuje se tradicionalno za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od statue Beogradskog pobednika, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, kao i diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prvi laureat ovog priznanja bio je Drago Kekanović za roman "Privrženost", a prošle godine nagradom je ovenčan Goran Petrović za knjigu "Papir sa vodenim znakom".

Komentari (0)

Kultura