Aktuelno iz kulture

Slovenački javni servis suočen sa istragom zbog navodnih nepravilnosti prilikom odabira predstavnika za Evroviziju

Komentari

Autor: Večer

01/02/2024

-

14:52

Slovenački javni servis suočen sa istragom zbog navodnih nepravilnosti prilikom odabira predstavnika za Evroviziju
Slovenački javni servis suočen sa istragom zbog navodnih nepravilnosti prilikom odabira predstavnika za Evroviziju - Copyright Prinskrin/Youtube/Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački javni servis optužen je za nepravilnosti prilikom izbora tamošnjeg kandidata za ovogodišnju Evroviziju, zbog čega je Vanja Vardjan, glavni i odgovorni urednik zabavnog programa Televizije Slovenije podneo ostavku.

Vardjan je, prema saopštenju RTV SLO ostavku ponudio kako bi "osigurao nepristrasno ispitivanje činjenica u realizaciji projekta 'Pesma Evrovizije' i iz brige za dobrobit televizije, Pesme Evrovizije i izabranog izvođača", navodi se u saopštenju. 

Ostavci su prethodile optužbe koje su se pojavile u javnosti da TV Slovenija nije poštovala pravila pri izboru pesama za Pesmu Evrovizije. Naime, u oktobru prošle godine objavili su poziv muzičarima da se prijave na konkurs i naveli da će kratka selekcija biti održana u januaru u TV emisiji, u kojoj bi trebalo da predstave četiri kompozicije. Ali već 5. decembra TV Slovenija je objavila da je izabrana Rejven. Kasnije je objavljeno i da će svoju zemlju predstavljati sa pesmom "Veronika".

Prinskrin/Youtube/EvrovizijaCom

Vanja Vardjan

Iz slovenačkog javnog servisa tvrde da dosadašnja inspekcija Komisije za sprečavanje korupcije nisu uzvrđeni "znaci koruptivnih radnji", ali da je "ipak je potrebno sprovesti postupke za utvrđivanje potencijalnih nepravilnosti". Direktorka Televizije Slovenija Ksenija Horvat već je prihvatila ostavku urednika.

Komisija za sprečavanje korupcije u fazi pribavljanja dokumentacije

Iz Komisije za sprečavanje korupcije su za slovenački "Večer" potvrdili da su početkom januara dobili prijavu u kojoj se navode navodne nepravilnosti u sprovođenju javnog konkursa za izbor ovogodišnjeg predstavnika Slovenije na Pesmi Evrovizije. Oni sada na osnovu toga sprovode preliminarnu istragu, a proces je još u fazi pribavljanja pojašnjenja i dokumentacije.

"Posledice naših saznanja zavise od načina na koji će postupak biti okončan. Sveobuhvatno ćemo proveriti stvar sa stanovišta svih sumnji na povrede zakona iz naše nadležnosti, odnosno prema odredbama Zakona o integritetu i sprečavanju korupcije. Proces je još u toku, pa ćemo više informacija moći da damo po okončanju slučaja", odgovorili su za Večer.

Ranijih godina, u toj zemlji održavano je nacionalno takmičenje za predstavnika za Pesmu Evrovizije, poznato kao "Ema", gde su pobednici birani na osnovu glasova publike i stručnog žirija. Poslednja Ema održana je 2022, kada je Sloveniju predstavljala grupa LPS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura