Aktuelno iz kulture

Zvezde filma "Sunce mamino" na beogradskoj premijeri: Predah od svakodnevice

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

09:14

Zvezde filma "Sunce mamino" na beogradskoj premijeri: Predah od svakodnevice
Pavle Čemerikić i Alisa Radaković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Svečana premijera novog domaćeg filma "Sunce mamino" Koste Đorđevića održana je sinoć u MTS Dvorani u Beogradu pred velikim brojem publike i ličnosti iz javnog života, pre svega iz sveta sedme umetnosti.

Glavni glumci u najnovijem filmu Pavle Čemerikić, Alisa Radaković i Denis Murić rekli su za Tanjug da se nadaju da će njihovo ostvarenje dopreti do srca publike i ostaviti značajan trag. Na kraju projekcije publici se poklonila gotovo cela autorska i glumačka ekipa.

Tinejdžerska i porodična priča "Sunce mamino" pripoveda o romantičnom 17-godišnjaku Relji koji besciljno provodi letnji raspust. U toj dokolici on odluči iznenada da krišom bez maminog znanja, organizuje sahranu svoje bake u trenutku kada shvati da je to možda jedini način da osvoji devojku iz kraja, u koju je ozbiljno zaljubljen. 

Tanjug/Marko Đoković

 

Glavni glumac Pavle Čemerikić imao je veoma tešku i zahtevnu ulogu Relje, koji skoro da dominira celim filmom, prisutan je u svakoj sceni i zapravo nosi kompletnu dramsku radnju i filmsku priču.

"Svakako mi je bilo izuzetno izazovno da igram ovakav lik i karakter. Koliko je to bilo teško, ne bih znao da ocenim, mislim da će takav sud i utisak najbolje dati publika i stručnjaci", kaže Čemerikić.

Mladi glumac je analizirajući svog junaka rekao da on ima više kompleksnih odnosa sa svojim okruženjem - od nezgodne majke koju igra Branka Katić, preko velike simpatije (Alisa Radaković) do dragog bliskog prijatelja (Denis Murić) i preminule bake zbog koje nosi izvestan teret.

"Mislim da je to sve dosta lakše nego što se možda čini. U pitanju su neka lična iskustva koja su samo preusmerena za potrebe ovog filma", otkrio je glavni glumac filma.

Tanjug/Marko Đoković

 

 

Čemerikić se osvrnuo na činjenicu da u poslednje vreme tumači likove koji imaju problema u porodičnom miljeu, odnosno porodica je stožer radnje i predstavlja suštinu ("Šavovi" Miroslava Miše Terzića, "Lost Country" Vladimira Perišića, ili izostanak porodice u drami "Ničije dete" Vuka Ršumovića, u domu za nezbrinutu decu).

"Zanimljivo je da me autori tih filmova vide u tim okvirima na relaciji sin i majka, ne znam zašto je to tako. Mislim da to i nije neki moj izbor, kao i sada za 'Sunce mamino'. Jednostavno scenaristi i režiseri me biraju za te uloge. Ovim putem mogu poručiti da filmski autori mogu da mi ponude i neke drugačije uloge", kaže Čemerikić.

Njega čekaju premijere još dva domaća filma na 52. FEST-u u kojima će imati priliku da se predstavi i u sasvim drugačijim rolama: reč je o komediji "Jorgovani" Siniše Cvetića i drami "78 dana" Emilije Gašić.

Porodična atmosfera na snimanju

Denis Murić, koji igra ulogu najboljeg druga glavnog junaka, još nije stigao da vidi finalnu verziju filma "Sunce mamino", već samo neke radne verzije u montaži.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Jako sam uzbuđen da večeras pogledam naš film i vidim kakav je finalni proizvod. Jedva čekam iz razloga zato što verujem u scenario i celu priču", naglasio je Denis Murić, koji je još kao dete skrenuo na sebe pažnju filmovima "Ničije dete" (2014) i "Enklava" (2015).

Takođe, poslednjih godina Murić tumači vodeće uloge u ostvarenjima debitanata "Zlatni dečko" Ognjena Jankovića i "Indigo Kristal" Luke Mihailovića.

"Sigurno mi je veoma prijala ta promena dok sam snimao film, verujem da će se to svideti i publici. Verovatno će ovakva tema da bude predah od svega što gledamo i slušamo, ne samo u filmovima, već i u svim medijima", kaže Murić i dodaje da misli da svi sada imaju šansu da "konačno malo odahnu od ovog našeg života kakav jeste".

Tanjug/Marko Đoković

Pavle Mensur i Denis Murić

Denis Murić i Pavle Čemerikić su ponovo zajedno na filmskom platnu nakon 10 godina od  filma "Ničije dete", a sada u znatno intenzivnijem i većem glumačkom odnosu.

"Divan je osećaj kada radite sa nekim sa kim ste već snimali film, jednostavno poznajete se i pristup je drugačiji. Pavle Čemerikić i ja smo prijatelji, kumovi, ne samo kolege. Ne mogu opisati kako je raditi sa njim, kao i sa Alisom Radaković i Pavlom Mensurom. Bila nam je prava porodična atmosfera, tako da smo uživali sve vreme na snimanju", zaključio je Murić za Tanjug.

Mirnodopski svet filma "Sunce mamino"

Domaći film "Sunce mamino" imao je 5. novembra 2023. svetsku premijeru na “Black Nights Film Festivalu” u Talinu (Estonija), u okviru “JustFilm” takmičarskog programa omladinskog filma. 
Uloge tumače: Pavle Čemerikić, Branka Katić, Denis Murić, Alisa Radaković, Pavle Mensur,
Dubravka Kovjanić, Draginja Voganjac, Tomislav Toma Trifunović, nedavno preminula Melita Bihali, i drugi.

Tanjug/Marko Đoković

 

Glumica Alisa Radaković je ocenila da joj je prijalo da novim filmom "Sunce mamino" uđe u jedan mirnodopski svet, jer su joj uloge proteklih sezona bile vrlo zahtevne i sa teškim pričama, kao ratne tematike "Dara iz Jasenovca" i "Oluja", ali i potresan, aktuelni film "Čuvari formule".

"Novim filmom vratila sam se u taj period tinejdžera koji verovatno više neću moći da igram, sa svojim dragim prijateljima, u svom rodnom gradu. Jako mi je drago da sam imala priliku za tako nešto, stvarno sam uživala", objasnila je mlada glumica.

Ona je podsetila i na film i mini seriju "Zlatni dečko" (2023), u kome je igrala, koji takođe opisuje likove njenih vršnjaka, dakle još jedan omladinski projekat.

Alisi Radaković se veoma sviđa činjenica da se u savremenoj srpskoj kinematografiji pruža šansa mladim režiserima da stvaraju svoje prve filmove i ostvaruju snove, gde pripovedaju priče koje se tiču mladih, kao što su to bili "Kelti" Milice Tomović i "Usekovanje" Siniše Cvetića.

Glumica primećuje da možda u samim scenarijima "Zlatni dečko" i "Sunce mamino" samo na prvo čitanje deluje da su njeni likovi slični, ali zapravo ona smatra da nisu nimalo, da potiču iz različitih miljea i okruženja, tako da ih je i ona glumila na različite načine.

U novom filmu njen lik Ana kaže da uvek ima nekog, nikada nije sama, jer je tako lakše, a opet je u vrlo ambivalentnom odnosu sa glavnim likom, i ne zna šta želi od njega.

"Moja Ana tako reaguje iz čistog pristupa u smislu zajedništva. Ona je osoba kojoj je veoma stalo do drugih ljudi. Sa svakim želi da razgovara i ima dobar odnos, svakog želi da sasluša, jednostavno ima taj jak mladalački polet. Nisam objektivna kako je na kraju uspeo moj lik na filmu kada je sve završeno. Bogatija sam za još jedno važno iskustvo, a na gledaocima je da ponesu dalje sa sobom šta god njima bude interesantno u filmu", rekla je Radaković za Tanjug.

Komentari (0)

Kultura