Aktuelno iz kulture

Izrael nastupa na Evrosongu u Malmeu: "Ovo je nepolitička muzička manifestacija"

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2024

-

19:52

Izrael nastupa na Evrosongu u Malmeu: "Ovo je nepolitička muzička manifestacija"
Izrael nastupa na Evrosongu u Malmeu: "Ovo je nepolitička muzička manifestacija" - Copyright eurovision.tv

veličina teksta

Aa Aa

Evropska radiodifuzna unija (EBU) donela je odluku da dozvoli Izraelu učešće na Evrosongu 2024. godine, uprkos brojnim apelima da ta zemlja bude isključena zbog rata u Gazi, kao što je to bila Rusija nakon napada na Ukrajinu.

"Naša upravna tela... zaista su pregledala listu prijavljenih za 2024. i složila se da izraelski javni emiter KAN ispunjava sva pravila za ovogodišnje takmičenje i može da učestvuje kao i poslednjih 50 godina", rekao je generalni direktor EBU Noel Karan.

Nakon više peticija u kojima se poziva da Izrael bude izbačen sa događaja koji se u maju održava u Malmeu u Švedskoj, Evropska radiodifuzna unija saopštila je danas odluku o učešću Izraela na takmičenju. 

"Pesma Evrovizije je nepolitička muzička manifestacija i takmičenje javnih servisa koji su članovi EBU. To nije nadmetanje između vlada", rekao je Karan, prenosi Gardijan.

On je istakao da EBU deluje u skladu sa drugim međunarodnim organizacijama, kao što su sportske federacije, koje su zadržale Izrael u svojim takmičenjima.

Izrael će 9. maja učestvovati u drugom polufinalu, iz kojeg će 10 od 16 kandidata proći u veliko finale zakazano za 11. maj.

Eden Golan (20), pevačica odrasla u Rusiji, predstavljaće Izrael nakon pobede na domaćem takmičenju. Izrael se kvalifikovao za svako veliko finale od 2015. godine.

EBU sa sedištem u Ženevi, osnovan 1950. godine, najveći je svetski savez javnih servisa. Ima 112 organizacija članica u 56 zemalja.

Godine 1998. izraelska Dana Internešenel postala je prva otvoreno transrodna pevačica koja je pobedila na Evroviziji. 

Posle pobeda 1978. i 1979. godine, Izrael je četvrti put pobedio na Evroviziji 2018. godine.
Malme je domaćin 68. izdanja nakon što je švedska pevačica Lorin pobedila na takmičenju u Liverpulu 2023. sa pesmom Tattoo.

Događaj 2024. poklapa se sa 50. godišnjicom prve švedske pobede na Evroviziji, kada je grupa ABBA osvojila prvo mesto sa hitom Waterloo.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura