Aktuelno iz kulture

Remek-dela, rariteti i filmske ekskluzive: Jugoslav Pantelić najavio raznovrsan program ovogodišnjeg Festa

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

11:16

Remek-dela, rariteti i filmske ekskluzive: Jugoslav Pantelić najavio raznovrsan program ovogodišnjeg Festa
Jugoslav Pantelić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Panetlić izjavio je da će festival od 23. februara do 3. marta ponuditi gledaocima preko stotinu filmova, među kojima polovina potom neće biti nigde prikazivana na velikom platnu.

Pantelić je rekao Tanjugu da se ne seća da je bilo više naslova koji nisu takozvani distributerski filmovi, odnosno da će oko 50 ostvarenja na velikom platnu kod nas biti prikazani samo na FEST-u.

"Radi se o filmovima koje je otkupio za prikazivanje na FEST-u sam festival. Tako da postoji ta doza ekskluzivnosti koju dugo nismo imali na ovom festivalu", naglasio je Pantelić.

U Glavnom takmičarskom programu 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST 17 ostvarenja se bori za nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film, režiju, scenariju, glavnu mušku i žensku ulogu i najbolji debi.

O tome odlučuje žiri, u kome su glumci Radivoje Bukvić i Marko Grabež, reditelj Zrinko Ogresta, scenaristkinja Biljana Maksić i direktorka Slovenačkog filmskog fonda Nataša Bučar.

Pantelić je istakao da je raritet ovogodišnjeg FEST-a najveći broj domaćih filmova u takmičarskom programu do sada, odnosno tri većinske i dve manjinske srpske produkcije.

Među pet naslova su iz Srbije su "Radnička klasa ide u Pakao" Mladena Đorđevića, "Jorgovani" Siniše Cvetića i "Za danas toliko" Marka Đorđevića, a iz Hrvatske stižu "Samo kad se smijem" Vanje Juranić i "Sveta obitelj" Vlatke Vorkapić.

Pored filmova iz Srbije, za "Beogradskog pobednika" nadmeću se i ostvarenja iz Velike Britanije, Francuske, Mauritanije, Argentine, Mađarske, Sjedinjenih Država, Kine i  Hrvatske.

Plakat/Promo

 

Pantelić je rekao Tanjugu da FEST otvara 23. februara "Bartonova akademija" američkog reditelja Aleksandra Pejna, jer mu je želja bila da odabere film "koji možemo nazvati skoro pa klasičnim Holivudom".

"Pejn je snimio film koji bi bez problema neko mogao da stavi u red onih koje je snimao Bili Vajlder, koji kada gledate nemate osjećaj da ih je iko režirao, sve samo teče. To je remek delo", ocenio je Pantelić.

Pantelić je naglasio da je Bukvić "možda najveće iznenađenje" FEST-a, pošto će na otvaranju, pre projekcije "Bartonove akademije", biti prikazan njegov kratki 15-minutni film "Još jedan dan", sa Mirom Banjac u glavnoj ulozi.

"Film govori o jednoj od najranjivijih grupa društva, a to su stari ljudi. Nakon što pogledate, shvatićete zbog čega je došao u tu poziciju da praktično bude intro samog otvaranja festivala", naveo je Pantelić.

Na otvaranju festivala počasnu nagradu "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti primiće Želimir Žilnik i iranski sineasta Asgar Farhadi.

"Veliko mi je zadovoljstvo što ću biti u prilici da uručim nagrade ovim velikanima. I Žilnik i Farhadi će se pridružiti sada već ozbiljnoj družini autora, glumaca, producenata koji su zadužili.

svetski film", ocenio je Pantelić.

Pantelić je naveo da 52. FEST u revijalnom delu donosi naslove koji su obeležili produkcionu sezonu za nama, među kojima dominiraju nominovani i za nagradu Američke akademije za film Oskar ili su ovenčani nagradama BAFTA.

Pomenuvši filmove poput "Zone interesa" Britanca Džonatana Glazera, "Anatomije pada" Žistin Tije i "All Of Us Strangers" Endrjua Heja, Pantelić je dodao da je Glazer, sa filmom koji prati život žene upravnika koncentracionog logora Aušvic, "sasvim izvesno snimio remek-delo".

U programu FEST-a je i "Videoteka" Luke Bursaća, a Pantelić je ocenio da reditelj ovim ostvarenjem "nudi nešto što možda nismo očekivali od njega", i spada u red filmova koje sa zadovoljstvom ističe i preporučuje.

Plakat

 

Pantelić je istakao FEST-ov program "Fokus", koji je usmeren na filmove koji tretiraju nasilje nad decom, vršnjačko, seksualno ili drugo, i "nudi priče koje opominju i mogu da deluju preventivno". 
"Često deca nisu u mogućnosti da nam tačno prenesu šta im se u određenom trenutku života dešava. Neke tuđe, dobro ispričane priče na velikom platnu zaista mogu biti od pomoći", naglasio je Pantelić.

Novina na FEST-u je program "Snoliki film", koji je inspirisan knjigom teoretičara Marka Babca, a Pantelić je dodao da je dugo planirao uvođenje programa "koji bi okupio filmove koji nisu za svakoga, ali će biti prepoznati od strane onih koji od filmskog izraza očekuju nešto više". 

Kao njemu izuzetno značajan i važan program, Pantelić je pomenuo  "FEST klasik", u okviru kog će posetioci moći da ekskluzivno  pogledaju 4K restauraciju "Sanjara" Bernarda Bertolučija, koji je bio na FEST-u 2004. godine.

Prema njegovim rečima, iz Nemačke stiže "pravi raritet" 35-milimetarska traka filma "U vrtlogu greha" Georga Jakobija iz 1937. godine, u kome glavne uloge tumače Sibil Šmic i Svetislav Ivan Petrović.

"Petrović je sasvim sigurno najuspešniji srpski glumac svih vremena, sudeći po stotini uloga koje je ostvario. Međutim, danas je nekako zaboravljen i mi se trudimo da se to promeni upravo i ovakvim gestovima", rekao je Pantelić.

"FEST klasik" donosi i dokumentarac "Godar o Godaru", koga ne sme da propusti svako ko voli delo francuskog reditelja Žan Lika Godara.

Pantelić je napomenuo da FEST zatvara film reditelja Miroslava Lekića "Ruski konzul", nastao na osnovu istoimenog romana Vuka Draškovića, u kome je poslednju ulogu ostvario nedavno preminuli glumac Žarko Laušević (1960-2023).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura