Aktuelno iz kulture

Održana projekcija dokumentarnog filma "20 dana u Mariupolju" o Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

23:26

Održana projekcija dokumentarnog filma "20 dana u Mariupolju" o  Ukrajini
Održana projekcija dokumentarnog filma "20 dana u Mariupolju" o Ukrajini - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalna humanitarna projekcija dokumentarnog filma „20 dana u Mariupolju“ ukrajinskog reditelja Mstislava Černova, održana je večeras u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Ovim filmom obeležena je druga godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, naveli su organizatori. 
Projekciju je organizovao Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs u saradnji sa ambasadama Velike Britanije i Ukrajine.

Obraćajući se prisutnima pre projekcije, ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač je naglasio da dokumentarni film Mstislava Černova prati tim novinara Asošiejted presa koji su ušli u strateški ukrajinski lučki grad Mariupolj veče uoči ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine. 

Mariupolj, na obali Azovskog mora, bio je jedna od prvih ruskih meta, razaran je i pod opsadom je proveo 86 dana. Grad je okupiran od strane Rusije nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu.

Tolkač je rekao da je u filmu prikazano 20 dana samo u Mariupolju, da bi se onda nastavio napad na mnoge druge gradove u Ukrajini.

"I tako već dve godine, 728 dana traje taj strašni rat. Ukrajina naravno plaća najveću cenu. Mi ne branimo samo naše domove, porodice ili našu slobodu, već najviše našu budućnost", naglasio je ambasador Ukrajine i pozvao auditorijum na skup podrške u Pionirski park u subotu, 24. februara.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Edvard Ferguson je podsetio da ovaj događaj ima humanitarni karakter i ceo prihod od prodaje ulaznica biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugroženima ratom u Ukrajini.  

"Ovim dokumentarnim filmom mi podsećamo svet šta se dešava u Ukrajini. Podržavamo narod Ukrajine u potpunosti. Zaista je važno biti večeras ovde. Voleo bih da kažem da se radujem što sam danas tu na projekciji, ali nažalost nije tako. Film je težak, muka je zaista velika. Važno je da se narod Ukrajine bori za sve nas", istakao je britanski ambasador.

Autor filma Mstislav Černov, novinar svetske agencije Asošiejted pres (AP)  je zajedno sa kolegama iz produkcijskog tima Jevgenijem Maloletkom i Vasilisom Stepanenko, prošlogodišnji dobitnik Pulicerove nagrade za  izveštavanje iz opkoljenog Mariupolja.

Černov je poslao video obraćanje publici u kome je naglasio da sve što se vidi u filmu, strahote tog rata, "i dalje se dešava u ovom trenutku dok gledamo, i ne prestaje".

"Dali smo sve od sebe da snimimo sve što smo mogli u to vreme, želja nam je bila da svet zna za ovo, da grad Mariupolj ne bude samo neka reč, već je ostao priča i simbol jedne velike tragedije. Nažalost, priča o Mariupolju nije završena, nego se samo produžava. Cilj je da se nauči i izvuče nešto važno iz ovih užasnih i nezamislivih tragedija, da ne dozvolimo da se ikada ponovi. Ne sme da bude zaboravljeno", zaključio je ukrajinski reditelj i novinar u video poruci.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Film „20 dana u Mariupolju“, dobitnik više prestižnih filmskih nagrada i priznanja, kao BAFTA Britanske akademije i nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji dokumentarni film.

Dokumentarac od 95 minuta predstavlja video dnevnik o opsadi grada i zločinima koji su tamo počinjeni. Svetsku premijeru imao je na festivalu Sandens u Americi u januaru prošle godine, gde je dobio nagradu za najbolji svetski dokumentarac, kao i Nagradu publike.

U Srbiji je film premijerno prikazan na poslednjem izdanju Beldocs festivala (2023).

Podršku projekciji filma večeras pružile su i organizacije "Superhunans Center" iz Ukrajine, "KROKODIL - Engaging Words" u Beogradu i "PIN - Psychosocial Innovation Network".

Komentari (0)

Kultura