Aktuelno iz kulture

"Persefonin vrt": Izložba slika proslavljene glumice Katarine Žutić u Dorćol placu

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

14:50

"Persefonin vrt": Izložba slika proslavljene glumice Katarine Žutić u Dorćol placu
"Persefonin vrt": Izložba slika proslavljene glumice Katarine Žutić u Dorćol placu - Copyright Radovan Rosić

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Katarina Žutić predstaviće se izložbom slika u kombinovanoj tehnici "Persefonin vrt" od 19. marta do 8. aprila u Dorćol placu, najavili su danas organizatori.

Vladarka podzemlja i boginja vegetacije Persefona je inspiracija, a priroda je centralna tema izložbe Žutić, u okviru osme konferencije šoukejsa (showcase) i festivala "Kontakt", koji će biti održan od 21. do 23. marta u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Žutić je završila je Fakultet dramskih umetnosti, odsek za glumu, a kasnije i master režije, a pošto crta i slika čitav život, koristivši sve što joj je bilo dostupno od materijala, u prethodnih pet godina odlučila je da se tome posveti do kraja, podsetio je "Kontakt".

Kako je navedeno, Žutić se do sada "oprobala u pejzažima, apstrakciji i ovog puta se kombinovanom tehnikom predstavlja kroz nadrealizam".

"Šta ako je svrha naših tela nakon smrti đubrivo za zemlju iz koje raste drveće? To vidim kao jasnu sponu izmedju materijalnog i duhovnog sveta. Često me opseda ova misao", navela je Žutić. 

Istakavši da veruje da svako drvo ima koren u nekom našem pretku, Žutić je dodala da smatra da je "drveće na nekom metafizičkom nivou simbol koji povezuje život i smrt, dve suprotne i nerazdvojive ideje".

Komentari (0)

Kultura