Aktuelno iz kulture

Bejbi Lazanja je pobednik Dore: Hrvatska sa pesmom "Rim Tim Tagi Dim" jedan od favorita na Evroviziji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/02/2024

-

09:44

Bejbi Lazanja je pobednik Dore: Hrvatska sa pesmom "Rim Tim Tagi Dim" jedan od favorita na Evroviziji
Bejbi Lazanja je pobednik Dore: Hrvatska sa pesmom "Rim Tim Tagi Dim" jedan od favorita na Evroviziji - Copyright Prinstscreen YouTube/Dora|HRT

veličina teksta

Aa Aa

Bejbi Lazanja (Baby Lasagna) pobedio je na hrvatskom izboru za pesmu Evrovizije Dora sa numerom "Rim Tim Tagi Dim" i predstavljaće Hrvatsku u maju na Evrosongu u švedskom Malmeu.

Bejbi Lazanja pobednik je Dore 2024. prema glasovima publike, a njegova pesma osvojila je ukupno 321 bod, od čega čak 247 od glasova publike.

Autor i izvođač pesme, čije je pravo ime Marko Purišić, nastupio je uz dvoje plesača odeven u kostim na kojem se ističu veliki naduvani rukavi, dok je scenografijom dominirala vatra.

Hrvatski izbor za pesmu Evrovizije, Dora, prvi put je umesto u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji održan u studiju Anton Marti, u zgradi Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu, gde se u finalnoj večeri predstavilo 16 izvođača.

Prestižnu statuu Dore, rad umetnika Ivice Propadala, pobedniku su uručili Zoran Prodanović Prlja i Damir Martinović Mrle, članovi grupe Let 3 koja je pobedila na prošlogodišnjem takmičenju.

O najboljima u polufinalnim večerima odlučivali su isključivo gledaoci televotingom (sms i pozivi), a u finalu podjednako glasovi žirija i glasovi publike.

Uz četiri hrvatska žirija iz HRT-ovih centara - Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, ove  godine su o pobedniku odlučivala i četiri međunarodna žirija iz Italije, Nemačke, Ukrajine i sa Islanda.

Svaki ocenjivački sud imao je tri člana, a činili su ih muzički profesionalci, kompozitori, muzički kritičari i producenti.

Drugo mesto zauzeo je Vinko s pesmom "Lying Eyes" koja je osvojila ukupno 82 boda, dok je na trećem mestu pesma "Babaroga" grupe Let 3 sa 79 bodova.

Inače, Hrvatska je sa pesmom "Rim Tim Tagi Dim" na drugom mestu na kladionicama za pobedu na Pesmi Evroviziji i nalazi se odmah iza Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura