Aktuelno iz kulture

Leontina, Ivana Jordan, Negativ: Sećate li se pesama koje su se takmičile za predstavljanje Srbije na Evroviziji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2024

-

20:42

Leontina, Ivana Jordan, Negativ: Sećate li se pesama koje su se takmičile za predstavljanje Srbije na Evroviziji
Leontina, Ivana Jordan, Negativ: Sećate li se pesama koje su se takmičile za predstavljanje Srbije na Evroviziji - Copyright Prinstcreen YouTube

veličina teksta

Aa Aa

Sinoć je održano prvo polufinalno veče Pesme za Evroviziju, domaćeg takmičenja na kom će biti izabran predstavnik Srbije na Pesmi Evrovizije koja se ovog maja održava u Švedskoj. Izabrano je osam finalista, a u četvrtak će biti poznato još toliko pesama koje će se takmičiti za odlazak u Malme. Pesma za Evroviziju je novi oblik takmičenja koji organizuje Radio televizija Srbije, a poslednjih godina dostiže popularnost nekadašnje Beovizije koja je godinama okupljala veliki broj poznatih izvođača. Ovo je prilika da se prisetimo nekih pesama koje nisu izborile plasman na popularni Evrosong pod bojama Srbije (i Srbije i Crne Gore), ali se često pevuše i godinama kasnije.

Beovizija je, podsetimo, prvi put održana 2003. godine. Bila je zamišljena kao generalna proba za nacionalni izbor za predstavnika na Pesmi Evrovizije. Iako Srbija te godine nije učestvovala na Evroviziji, samo nacionalno takmičenje bilo je veoma prihvaćeno i ta Beovizija je bila najgledaniji program u Srbiji te godine. Pobedio je Toše Proeski sa čuvenom pesmom "Čija si". 

Toše Proeski - "Čija si" (2003)

Već sledeće godine takmičenje je podignuto na viši nivo jer je ulog bio veći. Ta 2004. godina bila je godina povratka Srbije i Crne Gore na Pesmu Evrovizije, pa su RTS i RTCG objavili paralelne konkurse za festivale Beovizija i Evropesma-Evropjesma. 

Leontina - "Zamisli" (2004)

Te godine, osim Željka Joksimovića koji je pobedio sa pesmom "Lane moje", slušali smo i Leontinu, grupe Negativ i Đogani, Zoranu i mnoge druge.

Negative - "Zbunjena" (2004)

Već 2005. godine, posle uspeha pesme "Lane moje" koja je na Evroviziji zauzela drugo mesto, Srbija i Crna Gora želeli su da ponove uspeh iz Istanbula. Na Beoviziji je te godine pobedila upravo pesma "Jutro" koju je Joksimović komponovao, a izvela ju je Jelena Tomašević. Međutim, na "Evropesmi", pobedu je na kraju odnela grupa No name sa pesmom "Zauvijek moja".

Jelena Tomašević - "Jutro" (2005)

Godina 2006, bila je posebno zanimljiva, a takmičenje je ostalo upamćeno po glasanju stručnog žirija i burne reakcije publike. Kao i 2005. u Podgorici je najveći broj poena dobio sastav No name sa pesmom "Moja ljubavi" nakon što članovi žirija iz RTCG nisu dodelili nijedan poen dvema najbolje plasiranim pesmama sa Beovizije - "Ludi letnji ples" koju su izvodili Flamingosi i Luis i "Romale romali" Ane Nikolić. 

Flamingosi i Luis - "Ludi letnji ples" (2006)

Glasnim negodovanjem i zviždanjem publika u Sava centru nije dozvolila izvođenje pobedničke pesme, nakon čega je izvedena drugoplasirana pesma "Ludi letnji ples". Kao epilog spora oko glasanja, Srbija i Crna Gora te godine nije učestvovala na Evroviziji.

Ana Nikolić - "Romale romali" (2006)

Može se reći da je ove godine bilo i najviše poznatih izvođača na takmičenju a neke pesme se i danas slušaju. Ovo su neke od njih.

Ivana Jordan - "Lazarica" (2006)

Tijana Dapčević - "Greh" (2006)

Mari Mari - "Da ti se dlanovi zalede" (2006)

Te 2006. godine Srbija i Crna Gora zvanično su se odvojile, a naredne godine dve zemlje nastupile su prvi put samostalno na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Ovo su još neke od pesama koje su želele da brane boje Srbije na prestižnom evropskom takmičenju.

Ivana Jordan - "Bomba" (2007)

Slobodan Trkulja i Balkanopolis - "Nebo" (2007)

Aleksa Jelić i Ana Štajdohar - "Beli jablan" (2008)

Beauty Queens - "Zavet" (2008)

Ana Nikolić - "Bili smo najlepši" (2009)

OT bend - "Blagoslov za kraj" (2009)

Beovizija je poslednji put pod tim nazivom održana 2018. godine, a ranijih godina održavani su ili različiti oblici takmičenja ili je interno biran predstavnik Srbije na Evroviziji.

Komentari (0)

Kultura