Aktuelno iz kulture

Lana Zorjan je "svetsko muzičko otkriće" za 2024: "Oskar" iz sveta klasične muzike za 15-godišnju violinistkinju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2024

-

07:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je zahvaljujući svom izvanrednom talentu i veštini violinistkinja Lana Zorjan upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu sa samo 14 godina, usledilo je još jedno priznanje za mladu umetnicu. Ona je osvojila jednu od najprestižnijih nagrada u svetu klasične muzike - Discovery Award, odnosno "svetsko muzičko otkriće" za 2024. godinu.

Lanin talenat najpre su otkrili njeni roditelji, potom profesori, a onda i muzički kritičari iz 19 zemalja koji su joj dodelili jedno od najznačajnijih priznanja u svetu klasične muzike Discovery Award. Priznanje je dobila za dobila od Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu u konkurenciji 375 umAetnika iz celog sveta. U Srbiji do sada niko nije nagrađen na ovaj način.

Mlada umetnica za Euronews Srbija kaže da je na tu vest pustila suze radosnice i to prvi put u životu.

Euronews Srbija

 

"Jako puno emocija me omelo i to je ostvarenje jednog sna za koji nisam smatrala da može da se ostvari. Smatram da će ovo biti veliki korak za dalju karijeru", kaže Lana.

Ona je najmlađa dobitnica nagrade "International Classical Music Award", ali i najmlađa studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu i to u klasi profesora Stefana Milenkovića.

"Može se reći da je to najznačajnija nagrada u svetu klasične muzike. Jedino Gremi može da se poredi, ali Gremi je za albume. Ovo je više od toga - kao Oskar u klasičnoj muzici. Učestvuje ceo svet. Muzički kritičari iz najvećih medijskih kuća koje najviše prate klasičnu muziku tajnim glasanjem biraju umetnika za tu godinu. Značaj toga ne može biti veći", ističe Milenković.

Lana kaže da je za nju nagrada prilika da se usavršava.

"Mislim da je ovo meni samo još jedan znak da ako već mogu da stignem do ovog nivoa, treba da idem što dalje i da radim što više kako bih postala najbolja verzija sebe", kaže mlada violinistkinja.

Njen profesor, koji je i sam od malih nogu dobijao prestižna priznanja, priznaje da nakon ovakve nagrade, pravi rad tek počinje.

"Veoma je teško postići vrhunske rezultate. Vi morate to želeti pre nego što dobijete priznanje, pre nego što vam neko bilo šta obeća, pre nego što imate zakazan koncert. Morate biti ubeđeni da je to to što vi želite i imati tu viziju. Morate biti 100 posto samomotivisani", ističe Milenković, kog Lana hvali kao "neverovatnu osobu" i za nju "najboljeg profesora".

Vežbe snage za sviranje violine

Svečana dodela nagrada biće održana 12. aprila u u Valensiji i tom prilikom će biti održan Gala koncert pobednika na kome će Lana sa simfonijskim orkestrom izvesti "Ciganina" Morisa Ravela. Ona vredno uvežbava nastup, u proseku oko pet sati dnevno.

Euronews Srbija

 

"To za mene uopšte nije odricanje, jer ja bih to vreme provela za klupom u gimnaziji ili učeći predmet koji ne volim. Mislim da ako već sada sa 15 godina mogu da se ostvarim u nečemu što mislim da je nabolja stvar za mene i nešto što ja volim ceo svoj život, nemam nikakve negativne emocije prema tome što vežbam", kaže violinistkinja.

Da bi mogla svakodnevno da vežba violinu u položaju koji nije lak, Lana sakoga dana radi vežbe joge i istezanja.

Smatram da je za jednog violinistu važno da radi vežbe snage i takođe istezanje, jer se violina drži u vrlo neprirodnom položaju. Raditi nešto u tom položaju pet ili šest sati dnevno nije namenjeno ljudskom telu. Trenutno radim na kičmi, grudnom košu i vratu i gledam da treniram svaki dan po pola sata da fizički oslobodim telo", kaže Lana.

Muzika "u krvi"

Ona potiče iz muzičke porodice. Majka Arabela je takođe violinistkinja, otac operski pevač, deda po ocu bio je tubista, a po majci etnomuzikolog. Lana je tako od malih nogu slušala je kako njena mama podučava svoje učenike. 

"Ja sam htela da radim ono što njeni učenici rade i za mene je to bilo fascinantno. Molila sam roditelje i sa nepune četiri godine sam dobila svoju prvu violinu. To je bila najmanja violina koja se tada nalazila u Srbiji", kaže Lana.

Njena majka kaže da je vrlo rano primetila njene sklonosti. 

"Nisam mogla da tvrdim da ima apsolutan sluh ali sam shvatila da će imati izrazite muzičke sposobnosti", kaže Arabela Zorjan za Euronews Srbija.

Kada su shvatili da je pred njom blistava karijera, morali su da joj zabrane bavljenje sportom da se ne bi povredila. Bicikl, trotinet, skejt i roleri bili su joj zabranjeni.

"Nisam joj davala rolere iako je to jako htela. To su neka odricanja koja deluju surovo ali je ona vrlo rano shvatila da je to bolje jer može da povredi ruke i da posle ne može da svira i da sav taj trud i rad bude bačen u vodu na neki način", objašnjava Lanina majka.

Euronews Srbija

 

Mlada violinistkinja ističe da je muzika bila zaista njena želja i da nije trpela nikakve pritiske da se bavi violinom. 

"Sve i kada bih im rekla da više ne želim da sviram violinu, moji roditelji bi to prihvatili", kaže umetnica.

"Rođena pod srećnom zvezdom"

Trud i odricanja su se isplatili. Iz godine u godinu usledili su mnogobrojni koncerti, takmičenja, a do sada je osvojila je preko 60 prvih i specijalnih nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. 

"Prirodno su joj se otvarala vrata na koja mi nismo ni kucali. Ona kao da je rođena pod srećnom zvezdom. Mnoge stvari ja nisam ni očekivala da se dese, nego su joj se desile, a kad vam život pruži takvu paletu, mislim da je odgovornost roditelja da to i podrže", ističe Arabela Zorjan.

Lanin tata Vladimir Zorjan iskoristio je priliku da se javno zahvali i bakama i dekama.

"Treba da im napravimo statue i uramimo ih, jer bez njih ne bismo mogli nikako. Finansijski i organizaciono su nam pomogli i nikad im ništa nije problem. Moram da se zahvalim komšijama koji su toliko divni i zlatni i nikad nisu pravili problem", kaže Vladimir.

Za 11 godina koliko svira, Lana je imala preko 300 različitih nastupa. Želja joj je da svira širom sveta, jer kako kaže uživa u tome da svojom muzikom usrećuje druge.

To joj polazi za rukom, jer publika oseća njenu energiju i gotovo uvek joj uzvraća gromoglasnim aplauzima...

Komentari (0)

Kultura