Biznis vesti

Srpske olovke od starih novina osvojile Evropu: Priča o ekologiji i uspehu porodične kompanije "New Pen"

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

02/01/2024

-

19:32

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na kraju dana većina dnevne štampe koja se ne proda vrati se odakle je i došla, ali postoje i novine koje imaju nešto svetliju budućnost, zahvaljujući Slavici i Draganu Markoviću. Njihova firma "New Pen" jedina u Evropi prave olovke i bojice od novina, koje izvoze širom sveta.

Od jedne "Politike" može da se napravi 16 olovaka, a porodična firma "New Pen" godišnje napravi milion. 

Dragan Marković kaže da su posao započeli pre pet godina, potpuno slučajno, nakon što su pogledali film "Čudan život Timotija Grina", u kom jedan od glavnih junaka radi u fabrici olovaka.

"Onda je meni sinulo da niko u Srbiji ne proizvodi olovke i počeo da istražujem kako se one prave. Dok sam to istraživao, izašlo mi je da u Kini i Indiji se proizvode olovke i bojice od starih novina i tu više za nas nije bilo dileme čime ćemo da se bavimo", kaže Marković, dodajući da je većina njihovih prijatelja mislila da je to suluda ideja.

Euronews

 

Sedam meseci isprobavali su raznorazne novine, lepkove, otrkivali tehnologiju, kupili mašine u Kini i posle mnogo promašaja, na kraju su uspeli da naprave proizvod kakav su hteli.

"Novine koje smo isprobavali nisu imale čvrstoću. Bile su elastične i nisu bile za korišćenje, a onda smo otkrili Politikina izdanja gde smo ih testirali više puta i shvatili smo da nam taj papir odgovara", kaže Slavica Cokić Marković, koja je sada direktorka firme "New Pen". 

Pored Politikinih izdanja, za proizvodnju koriste i lepak koji pravi porodična firma iz okoline Pančeva i grafit koji uvoze iz Kine. Dnevno proizvedu oko 3.500 komada, a iako im u tome pomažu mašine, dobar deo posla radi se ručno.

Čak 97 procenata njihove proizvodnje se izvozi, dok se mali procenat proda u Srbiji. Zbog kupaca iz zemalja Zapadne Evrope, počeli su da uvoze novine na latinici.

Euronews

 

"Izvozimo najviše u Nemačku, zemlje Beneluksa, Austriju, Mađarsku, Grčku, pokrili smo Makedoniju i sada završavamo Rumuniju, Bugarsku, Poljsku, Moldaviju i Ukrajinu. Imamo dobrog kupca u Nemačkoj koji je u međuvremenu postao i naš prijatelj i on je igrom slučaja imao prijatelja koji radi u štampariji. Imali su neku količinu novina koju su hteli da bace, pa su nam poslali. Sada smo se povezali i sa nirburškim novinama i otkupljivaćemo i deo njihove remitende", kaže Slavica.

Bilo da su sa ćiriličnim ili latiničnim slovima, olovke se prave na potpuno prirodan način i sve su različite. Početna ideja bila je proizvod bude sto posto ekološki.

"U proizvodnji drvenih bojica koristi se drvo. Da bi to drvo dospelo u olovku, mora se iseći jedno stablo. Za proizvodnju naših olovaka nije posečeno nijedno stablo", objašnjava Slavica.

Euronews

 

Ona ističe da je njen suprug oduvek bio borac za zaštitu životne sredine.

"Od kad ga ja znam on se zalaže za ekologiju. Dugo nije hteo da bude vozač, jer nije želeo da naknadno zagađuje životnu sredinu. Njemu je to jako bitno i ja ga u svemu podržavam", ističe Cokić Marković.

U ovoj priči planiraju da istraju i da se jednog dana prošire u veći prostor i osvoje još veće tržište. Trenutno zapošljavaju šest radnika, a u poslu ih je spojila muzika. Uz nju se posao i obavlja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis