Aktuelno iz kulture

Kejt Vinslet u seriji "Režim" igra diktatorku: "Radila sam sa psihoterapeutima kako bih mogla da je razumem"

Komentari

Autor: Indie Wire

05/03/2024

-

19:00

Kejt Vinslet u seriji "Režim" igra diktatorku: "Radila sam sa psihoterapeutima kako bih mogla da je razumem"
Kejt Vinslet u seriji "Režim" igra diktatorku: "Radila sam sa psihoterapeutima kako bih mogla da je razumem" - Copyright Tanjug/AP/HBO

veličina teksta

Aa Aa

Kejt Vinslet igra glavnu ulogu u novoj seriji "Režim" (The Regime) na HBO kanalu. Serija govori o maloj, izmišljenoj evropskoj zemlji na čijem je čelu osvetoljubiva tiranka, kancelarka Elena Vernham. 

Vinslet u nedavnom intervjuu za IndieWire otkriva da nije imala inspiraciju za tu ulogu ni u jednoj stvarnoj ličnosti.

"Iskreno, ona ne liči ni na jednu osobu na koju sam ikada naišla", kaže glumica, koja je pored blistave filmske karijere, pre nekoliko godina ostvarila i veliki uspeh sa serijom "Mer iz Istauna" (Mare of Easttown).

Tanjug/AP/HBO

 

Mini-serija koju je je osmislio Vil Trejsi, najpoznatiji po scenariju za nekoliko epizoda čuvenih "Naslednika" (Succession), nova crna komedija prati lik nestabilne vladarke, koja počinje da razvija čudnu naklonost ka nepredvidljivom i nasilnom vojniku iz obezbeđenja u njenoj palati. Od tog trenutka on nehotice celu državu izlaže velikom riziku od međunarodne katastrofe.

Serija je počela da se prikazuje proteklog vikenda u Americi. 

Vinslet kaže da je oduvek želela da radi komediju, kao i to da se sa ovakvom ulogom još nije susrela.

Tanjug/AP/HBO

 

"Sviđa mi se činjenica da je to priča o diktaturi, ali zapravo o diktatorki. To nije priča o muškarcu. Ja poznajem nijanse i žensku krhkost koju sam mogla da istražim iza te maske", kaže glumica.

Ipak, ona je priznala da je to za nju bio težak zadatak. 

"Zapravo sam radila sa neuronaučnicima i psihoterapeutima, kako bih mogla bolje da razumem traume i kako se one manifestuju u telu i životu ljudi, kako se oni koji ih nose kreću i kako govore, jer sam želela da budem sigurna da se u nekoj vrsti stvarnosti zalažem za nju", kaže Vinslet. 

Beskrajno ranjiva, Elena je daleko od junakinje Mer koju je Vinslet igrala u drugoj HBO mini-seriji. Drama smeštena u mali grad u Pensilvaniji prikazala je glumicu u ulozi nepokolebljive detektivke i donela joj brojna priznanja, između ostalih i Emi za najbolju glavnu glumicu u mini seriji.

Uprkos tome što je Vinslet ranije upravo Mer smatrala svojom najtežom ulogom u karijeri, još veće izazove imala je snimajući "Režim" - do te mere da se jednom rasplakala i pretila da će odustati od celog projekta. 

Morala je da ovlada velikim brojem strana teksta u kom njena junakinja izgovara brojne monologe.

"Bila sam užasnuta, jer je to bio zastrašujući zadatak, ali iskreno, rad i pripema koju sam radila sa kreativnim timom scenarista, bila je tako fenomenalna, tako da sve dok sam išla sa scenarijem i iznova ga i iznova čitala, to sam uviđala da je to najbolji način da mi scenario dođe do kosti. Znala sam da će osmišljavanje lika biti zahtevno i bilo je tako, ali kada sam uradila sav osnovni posao, znala sam da će biti zabavno - i zaista jeste", zaključuje Vinslet.

Epizode serije "Režim" emituju se na HBO i Max platformi svake nedelje do 7. aprila.

Komentari (0)

Kultura