Aktuelno iz kulture

Užice 21. marta postaje prestonica kulture Srbije: Tematske celine za velikane

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2024

-

11:00

Užice 21. marta postaje prestonica kulture Srbije: Tematske celine za velikane
Užice 21. marta postaje prestonica kulture Srbije: Tematske celine za velikane - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grad Užice preuzeće titulu prestonice kulture Srbije 21. marta, čime će postati stecište izuzetnih susreta, događaja, infrastrukturnih projektata u godini koja je pred nama. 

Preuzimanje titule biće obeleženo na Gradskom trgu uz Simfonijski orkestar i hor, najavljeni su i koncerti grupa Galija i Van Gogh.

Programski sadržaj koji je Grad Užice pripremio kao nacionalna prestonica kulture podeljen je u četiri tematske oblasti koje obuhvataju kulturno istorijsko nasleđe i savremene umetničke prakse i perspektive u duhu strategije razvoja kulture grada Užica, istakla je sinoć na ceremoniji predstavljanja programskih aktivnosti gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

"Tesla i Teodosije jesu lučonoše i vodeće ličnosti sa kojima smo započeli pisanje aplikacije koja nam je donela ovu prestižnu titulu, ali nismo mogli izostaviti ni Mariju Magu Magazinović, prvu modernu balerinu koja se izborila za redovno univerzitetsko obrazovanje devojaka, Milutina Uskokovića, utemeljivača građanskog romana i doktora pravnih nauka, Mihaila Milovanovića prvog akademskog slikara iz naših krajheva, niti Stiva Tešića, režisera i Oskarovca", istakla je gradonačelnica Užica.

Ona je naglasila da su njihovo delo i zaostavština bili temelj na koji su nadograđene druge ličnosti i njihov rad, posvećene su im određene programske celine i u skladu sa njihovim delovanjem kreirani događaji koji će biti realizovani u godini prestonice kulture, ali je programom predviđeno i mnogo infrastrukturnih projekata.

"Rekonstrukcija velike sale Gradskog kulturnog centra, simbol jednog vremena i posebnog duha Užica privodi se kraju pa ćemo nakon više od 50 godina imati moderan i multifunkcionalan prostor sa novom binom, stolarijom, izolacijom i gluvom sobom, a u istoj ustanovi završen je lift za osobe sa invaliditetom", dodala je gradonačelnica i podvukla da će na mestu nekadašnje streljane biti sagrađen višespratni objekat u kojem će biti salon umetničke keramike i Dečji kulturni centar.

Vila slikara Mihaila MIlovanovića u njegovoj rodnoj Ribaševini biće rekonstruisana i dobiće svoj legat. 

Stalna postavka Užice kroz vekove biće u zgradi Narodnog muzeja, u Mokroj Gori će se graditi dinarsko ribarsko naseljo sačinjeno od dva dela - sa muzejskom postavkom tradicionalnog života sa kraja 19. i početka 20 veka, dok će drugi deo biti posvećen savremenim turističkim potrebama.

Sve ustanove kulture u Užicu biće spremne da realizuju pažljivo osmišljene događaje  - počev od predstava, izložbi, koncerata, festivala, promocija knjiga.

Ceremonija svečanog otvaranja planirana je za 21. mart u 20.00 časova na gradskom trgu gde će nastupiti Simfonijski orkestar i hor Radio televizije Srbije, KUD Ere i orkestar Dejana Petrovića. 

Tokom godine svetlosti u gradu na Đetinji nastupiće i hor Kolibri, Ivan Bosiljčić i orkestar Stanislav Binički, tu je i festival Kustendorf, Licidersko srce, Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda", Kolonija umetničke keramike

"Užice je grad velike stvaralačke energije, ogromnog kulturnog potencijala, grad slobodarskog duha, vrednih i mudrih ljudi koji otvara jednu novu eru u svojoj istoriji - eru kulture", rekao je Branislav Mitrović, menadžer projekta i koordinator i dodao da "u vremenu kada se moderni svet koleba i posrće, kada vapaj za mirom podrhtava, kada se stari obilici ruže, a novi još uvek nisu nastali u epohi u kojoj je materijalno glasnije od duhovnog, grad Užice uz podršku Ministarstva kulture na pijedestal stavlja upravo kulturu".

"U godini prestonice kulture Grad Užice se odužuje svojim akademskim vajarima i postavlja skulpturu Miluna Vidića i Milana Miša Vergovića. Užice planira i podizanje bisti Ljube Stojanovića, Mališe Astanackovića kao i Pauna Petronijevića u Ribaševini, ali i skulpturu posvećenu Rujanskom četvorojevanđelju", naglasio je Mitrović.

Užice će titulu prestonice od grada Čačka preuzeti 21. marta kada će i zvanično početi obeležavanje godine kulture u gradu na Đetinji. 

Programske celine u okviru kojih će biti prikazano više od 200 kuturnih događaja  su "Lučonoše", "Plemenite baklje, šarena svetla folklora" i "Sajber Era".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura