Aktuelno iz kulture

Za sve koji se ne boje da uspravno stoje: Zoran Kostić Cane objavio prvu zbirku poezije "Ukrštene reči"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/03/2024

-

17:02

Za sve koji se ne boje da uspravno stoje: Zoran Kostić Cane objavio prvu zbirku poezije "Ukrštene reči"
Zoran Kostić Cane - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Pevač rok sastava Partibrejkers Zoran Kostić Cane objavio je svoju prvi zbirku poezije "Ukrštene reči“, saopštila je danas izdavačka kuća Laguna.

"Ako ćeš već ovo da čitaš, želim ti da se lepo osećaš, da osetiš puno ljubavi i nade. Stvari su takve kakve jesu. Podnesi ih, ispravi se i nastavi dalje“, poručio je Kostić

Laguna je navela da će čitaoce Kostićeva zbirka suočiti sa istinom, držati ih budnim i neće dati da predahnu, a pesme su ogledalo okrenuto prema njima, "one motivišu i pokreću na delanje".

"Jedan čovek, a to može biti svako od nas, beskompromisno se hvata ukoštac sa sudbinom i životom, i ne namerava da poklekne. Iako knjiga zabrinjava i rastužuje, ona pre svega pruža utehu i ohrabruje", naglasio je izdavač.

Promo

 

Zoran Kostić poznatiji kao Cane (rođen 17. avgusta 1964. u Beogradu) je srpski i jugoslovenski rok muzičar, najpoznatiji kao pevač i frontmen grupe Partibrejkers. Pevačku karijeru je započeo u grupi Urbana gerila. Kasnije postaje frontmen grupe Radnička kontrola sa kojom poslednji put nastupa u oktobru 1981. u Ljubljani kao predgrupa grupi Šarlo akrobata na njihovom poslednjem koncertu. Godinu dana kasnije, u avgustu 1982, osniva grupu Partibrejkers.

Oglasili su se najpre sirovim i bučnim prvencem "Partibrejkers" (1985), sa pesama poput "Hiljadu godina", "Ulični hodač" i "Ona živi na brdu".

Preko sledeća dva albuma na kojima su zabeležene, između ostalih, pesme "Put", "Prsten", "Kreni prema meni" i "Ono što pokušavam sad", Partibrejkers su se nametnuli kao jedno od najautentičnijih i najuticajnijih imena jugoslovenske i srpske rok scene.

Prepoznatljiv po Kostićevoj posebnoj boji glasa i načinu pevanja, njegovim stihovima ispunjenim uličnom i životnom mudrošću, kao i bluzičnom gitarom Antonijevića, bend je objavio i albume "Kiselo i slatko" (1994), na kome su himnične "Molitva" i "Hoću da znam", zatim "Ledeno doba" (1997), "Gramzivost i pohlepa" (2002), "Sloboda ili ništa" (2007) i poslednji "Sirotinjsko carstvo" (2015).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura