Aktuelno iz kulture

Priroda može da se oporavi, ali uz našu pomoć: Benksi, u susret proleću, predstavio novi mural

Komentari

Autor: BBC

19/03/2024

-

08:46

Priroda može da se oporavi, ali uz našu pomoć: Benksi, u susret proleću, predstavio novi mural
Priroda može da se oporavi, ali uz našu pomoć: Benksi, u susret proleću, predstavio novi mural - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni ulični umetnik Benksi potvrdio je da je on autor neobičnog murala koji se preko noći pojavio u jednom stambenom naselju u severnom Londonu.

Njegov mural je u susret prvom danu proleća, nacrtan tik iza orezanog dvorišnog drveta na zidu jedne zgrade tako da deluje kao krošnja. Takođe, na njemu je i osoba sa prskalicom za boju, koja izgleda kao da je upravo nanela zelenu boju na zid.

Čim je Benksi na Instagramu potvrdio da je autor ovog dela, veliki broj ljudi posetio je Hornsi roud, gde se inače nalazi. 

Poruka je da se priroda bori da opstane i da je na ljudima da joj u tome pomognu, smatra BBC voditelj Džejms Pik, koji je i autor emisije o Benksiju.

"Kad se udaljite, izgleda kao da je drvo oživelo, ali na primetno lažan i sintetički način. Takođe je prilično suptilno za tako veliko drvo, moram da priznam", dodao je voditelj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Savet Islingtona, u čijoj je nadležnosti naselje u kom se nalazi grafit, potvrdio je za britanski javni servis da neće biti uklonjen.

Inače, mural je nastao iza drveta višnje koje je staro četrdeset ili pedeset godina i slabog je zdravlja. Već neko vreme službe za održavanje zelenila pokušavaju da ga oporave i produže mu vek, pa tako proleće dočekuje bez lišća.

Benksi je jedan od najpoznatijih svetskih umetnika, a i dalje je anoniman. Stekao je slavu radeći grafite sa šablonskim dizajnom oko Bristola početkom 1990-ih. Tokom godina, njegova dela su se pojavila i u Parizu, Njujorku i Park Sitiju, u Juti.

Mediji ga često opisuju kao "neuhvatljivog" i "tajnovitog". Ovaj "gerilski ulični umetnik" ima armiju obožavalaca među kojima su i neke od najpoznatijih svetskih zvezda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu