Aktuelno iz kulture

Dafer Jusef pred nastup u Beogradu: Pustio sam da me emocije vode, kucam na vrata nepoznatog

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

16:46

Dafer Jusef pred nastup u Beogradu: Pustio sam da me emocije vode, kucam na vrata nepoznatog
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tunišanski muzičar Dafer Jusef je rekao da je američki džez muzičar Majls Dejvis (1926-1991) njegov mentor, iako ga nikada nije sreo, jer je promenio njegov život.

"Učinio me da zaista sanjam. Svaki put kada završim neko delo, zamišljam ga kao vođu grupe. On nije imao granice", rekao je Jusef pred beogradske koncerte 11. i 12. aprila u Bitef Art Kafeu, u okviru serijala "Musicology Sessions".

Nakon prvog boravka u Beogradu 2015. godine, Jusef je rekao da je za njega "bio zaista izuzetno inspirativan", a sada ponovo dolazi sa ogromnom radošću i željom da oseti šta sve grad i ljudi u njemu nude, saopšteno je iz Bitef arta. 

Kako je najavljeno svirač egzotičnog instrumenta ud predstaviće svoj aktuelni album "Street of Minarets" (2023), na kome su svirali svetski čuveni  muzičari poput Herbija Henkoka (Herbie Hancock), Markusa Milera (Miller),Dejva Holanda (Dave Holland) i Vinija Kolajute (Vinie Colaiuta).

"Uživam u svakom trenutku i svakom novom susretu. Za mene je svaki album i koncert putovanje, jer sam putnik koji kruži svetom sa oudom i rancem na ramenu, tražeći korene i inspiraciju", rekao je Jusef.

Prema njegovim rečima, u muzici su mu prisutni "putovanje, kontakt i veza sa ljudima i spoj različitih kultura", a u živim nastupima je inspirisan trenutkom. 

"Kada pevam, ne razmišljam. Pustio sam da me emocije vode, kucam na vrata nepoznatog", naveo je muzičar.

Jusef je dodao da je borac za svoj "život, snove i muziku", koji veruje da "muzika nije glas ili instrument koji svirate, već ono što imate u sebi". 

Prema njegovim rečima, "morate imati samopouzdanja i priču koju želite da ispričate".

"Ja sam kao sunđer koji upija sve na svom putu. Važna mi je mistična, a ne religiozna strana tumačenja. Osećam se kao mozaik svega. Uživam u životu. Čuvam svoj um slobodnim kao ptica. Zato pevam", rekao je Jusef.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura