Aktuelno iz kulture

Herbi Henkok otkrio detalje o saradnji sa Majlsom Dejvisom: Sve što je radio bilo je genijalno

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Guardian

25/06/2022

-

18:16

Herbi Henkok otkrio detalje o saradnji sa Majlsom Dejvisom: Sve što je radio bilo je genijalno
Herbi Henkok - Copyright Tanjug/AP/Richard Shotwell

veličina teksta

Aa Aa

Legenda džeza Herbi Henkok (82) ovog vikenda će postati jedan od najstarijih izvođača u istoriji Glastonberi festivala, koji će osvojiti njihovu glavnu binu.

Tim povodom, on je za Guardian govorio o svojoj dugogodišnjoj karijeri, planovima i naravno - džezu.

Kaže da ga je pandemija naterala da prvi put za pola veka na duže vreme ostane kod kuće. 

"Prvi put u pedeset godina večerao sam sa svojom suprugom svake večeri i spavao pored nje u svom krevetu. Bio je to blagoslov. Muzika je ono čime se bavim, ali nije ono što sam ja", kaže Henkok.

Ipak, gledajući ga na sceni, lako bi bilo pomisliti da je sazdan od muzike. 

Kao član benda legendarnog Majlsa Dejvisa upisan je u istoriju žanra, ali kaže da nikada nije dozvoljavao da ga to uzdigne.

"Majls je govorio: 'Ne plaćam vas da dobijate aplauze'. Plaćao nas je da eksperimentišemo na sceni. Rekao bi: 'Želim da isprobavate nove stvari'. Ja sam sumnjao da li će to da radi i šta ćemo onda s publikom, a on bi odgovorio: 'Ne brinite o tome. Ja ću se pobrinuti za publiku'. Voleo je da bude izazvan, da bude stimulisan, da mu neko baci nezgodnu loptu", rekao je Henkok.

Uprkos tome što su zajedno proveli godine, 1968. su se razišli. U novom intervjuu opisao je kako se otrovao hranom dok je bio na medenom mesecu u Brazilu, zbog čega je prolongirao povratak u Ameriku, a time i nastupe sa bendom.

"Kad sam se vratio, već je na moje mesto stavio Čika Koreu. Kasnije sam saznao da je Majls znao da smo i ja i bubnjar Toni Vilijams i saksofonista Vejn Šorter svi već imali ugovore sa izdavačkim kućama i da smo pričali o tome da napustimo njegov bend. Shvatio je, ako dovede Čika u grupu, neće morati od početka da kreće kad i Toni i Vejn odu", priznao je Henkok.

"Ali obožavao sam da budem s bendom. Tako smo se dobro provodili i ništa nije moglo da se poredi sa praćenjem Majlsa Dejvisa. Sve što je radio bilo je genijalno. I Vejn Šorter takođe. Nisam mogao ni da zamislim kako će mi biti kada odem. Ali sledeći korak je otvorio novu stranu moje karijere koju ranije nisam istraživao", prisetio se muzičar.

I zaista, zahvaljujući upravo tom potezu, postao je jedan od vodećih inovatora u svetu džeza. Vrlo rano u svojoj karijeri uveo je električne klavijature u ovaj pravac i menjao mu oblik od traganja za afričkim korenima džeza na takozvanim "Mwandishi" albumima, ka fanku sedamdesetih kroz čuveni bend The Headhunters. Upravo je taj iskorak mnoge fanove džeza stilski uzdrmao, istovremeno gradeći temelje za današnji r'n'b i hip hop. 

Disko hitovi "I Thought It Was You" i "You Bet Your Love" imali su tada zvuk koji danas mnogi povezuju uz imena kao što su Duft Punk ili ranu čikašku house scenu.

U tom periodu, Henkok okuplja i stari kvintet, novonazvan V.S.O.P. a pre toga svirao je u legendarnom Drugom velikom kvintetu Majlsa Dejvisa, svirajući još uz Vejna Šortera, Tonija Vilijamsa i Rona Kartera. 

Henkokov vrhunac u kreiranju urbanog zvuka je numera "Rockit" (1983). Bio je to prvi hit singl koji je sadržao skreč, a spot je osvojio čak pet kategorija na prvoj dodeli MTV video nagrada. Herbi Henkok je tokom godina sarađivao sa Stingom, Eni Lenoks, Kanje Vestom, Karlosom Santanom.

Upitan da li misli da je džez mrtav, Henkok odgovara: "Džez je tako otvoren, da ga je teško ubiti".

"Pojedinac može ubiti sopstvenu karijeru, ako ostane zakovan za jednu vrstu zvuka ili eru. Teško je prevazići publiku s kojom si počinjao, ali ona stari i vi starite. Meni to nije uzbudljivo. Hoću da budem dovoljno otvoren da mogu da komuniciram sa publikom bilo kojih godina. Zato mnogo radim sa mlađim ljudima. Oni su budućnost, a ja uvek gledam napred", kaže muzičar, ističući da još nije spreman da ide u penziju.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu