Aktuelno iz kulture

Posle 56 godina pronađena nova verzija muzičkog remek-dela Džona Koltrejna

Komentari

Autor: Atlantic / Euronews Srbija

12/10/2021

-

23:17

Posle 56 godina pronađena nova verzija muzičkog remek-dela Džona Koltrejna
Džon Koltrejn - Copyright AP/Anonymous

veličina teksta

Aa Aa

Nije veliki broj umetnika koji za sebe mogu da kažu da su stvorili remek-delo, ali među njima je svakako džez saksofonista Džon Koltrejn koji je komponovao svevremeni album "A Love Supreme". 

I sam je bio svestan da je stvorio nešto izuzetno i zato ga je retko izvodio na koncertima - štaviše, decenijama se verovalo da je sve delove te muzičke svite izveo samo jednom i to na nastupu u Francuskoj. Međutim, nedavno je pronađena nova verzija te serije kompozicija, koja je sada i zvanično objavljena.

"Sve što sam želeo da snimim"

Kada je Džon Koltrejn završio pisanje "A Love Supreme", došao je kod svoje žene Alis i rekao joj: "Ovo je prvi put da sam napisao svu muziku za ono što želim da snimim. Ovo je prvi put da imam sve spremno".

Bilo je to u septembru 1964, tek pošto je Koltrejn proslavio 38. rođendan. Mogao je da se osvrne na fantastičnu karijeru koju je ostvario sa svojim bendovima i kroz saradnju sa Majlsom Dejvisem i Telonijusom Monkom, kao jedan od najinteresantnijih džez improvizatora. Takođe je u toj fazi života sebe smatrao boljom osobom, jer se oslobodio zavisnosti od heroina "na suvo". 

U decembru iste godine otišao je u studio Rudija Van Geldera u Nju Džerziju gde su ga čekali članovi njegovog legendarnog benda - pijanista Mekoj Tajner, basista Džimi Garison i bubnjar Elvin Džouns, kao i producent Bob Til. Za samo jednu noć snimili su četiri dela svite koju je osmislio u svojoj spavaćoj sobi i napravili moćni album koji će oblikovati generacije muzičara koji su došli na ovaj svet mnogo posle njih.

Bio je to i redak primer da visoka umetnost stekne trenutnu popularnost, budući da je "A Love Supreme" prodata u 500.000 primeraka u prvih pet godina. 

U julu 1965. Kvartet Džona Koltrejna izveo je kompletnu svitu na francuskom Antibes džez festivalu. Snimak tog nastupa je cirkulisao decenijama, dok nije zvanično objavljen 2002. ali nije nadmašio hipnotički kvalitet studijske verzije.

Međutim, sada je objavljena i zaboravljena verzija snimljena 2. oktobra 1965. u klubu "Brooklyn Church" u Sijetlu, koju je Koltrejn svirao u proširenom sastavu, sa tenor saksofonistom Faroom Sandersom i dva gosta basistom Donaldom Garetom i alt saksofonistom Karlosom Vordom. 

Snimak Džoa Brazila

Objavljivanje nove verzije "A Love Supreme" počinje sa saksofonistom Džoom Brazilom. Iako je široj javnosti uglavnom nepoznat, Brazil je poznavao mnoge poznate muzičare tog vremena i bio vrlo umešan u pravljenju amaterskih snimaka na koncertima.

Pedesetih godina njegova kuća u Detroitu bilo je mesto na kom su se okupljali mnogi muzičari da razmenjuju ideje i sviraju. Godine 1961. Brazil se preselio u Sijetl, da radi u kompaniji "Boing", a njegov bend bio je predgrupa Koltrejnovim nastupima 1965. u klubu "Penthaus".

Nakon što je Brazil umro, pre nekoliko godina novinar Stiv Grigs rešio je da pronađe što je mogao više informacija o Koltrejnovim nastupima u Sijetlu, a Brazilova udovica Virdžinija mu je u tome pomogla. 

Ona mu je dala sve snimke koje je Brazil napravio tokom godina, od kojih mnoge niko nikad nije ni čuo.

"Virdžinija nije znala ni šta je imala. Znala je da je važno za sećanje na Džoa i da zauzima mnogo mesta, ali nije znala šta s tim da radi", rekao je Grigs za Atlantik.

Taj list piše da je on tada naišao na "džez ekvivalent duplikata 'Mona Lize', pri čemu je njen enigmatični osmeh netaknut, ali ima svetliju kosu i nepoznat pejzaž u pozadini".

Niko ne zna zašto je Koltrejn tog dana odlučio da svira "A Love Supreme", ali je svirao i to punih 75 minuta. Poređenja radi, originalna verzija traje 33. 

Čak i sa tri dodatna člana, grupa gotovo sigurno nije unapred vežbala to delo, jer se tokom snimka često čuje Koltrejn kako daje instrukcije, ali isto tako, daje i prostora svakom od njih da se kreativno izrazi.

Gotovo telepatska veza koja se osećala na tom, ali i na svim ostalim snimcima Koltrejnove muzike koju je snimio sa svojim kvartetom, kasnije je popustila, kada je muzičar odlučio da poziva druge muzičare da im se pridruže. Samo nekoliko meseci nakon što će nastati Brazilov snimak, Tajner i Džouns napustili su bend, a dve godine kasnije Koltrejn je umro. Imao je samo 40 godina.

Snimak koji je objavio Impuls rekords, završava se rečima jednog od muzičara: "Je li ovo kraj?", na šta Koltrejn kroz smeh odgovara: "Bolje bi bilo". Zahvaljujući snimku Džoa Brazila, sada znamo da nije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura