Aktuelno iz kulture

Izgubljeni album Dejvida Bouvija uskoro pred publikom

Komentari

Autor: Guardian

01/10/2021

-

08:21

Izgubljeni album Dejvida Bouvija uskoro pred publikom
Dejvid Bouvi - Copyright Tanjug/AP/Mark Adams/Dubreq Ltd

veličina teksta

Aa Aa

Izgubljeni album Dejvida Bouvija "Toy" iz 2001. na kom je predstavio nove pesme, kao i nove verzije manje poznatih pesama iz perioda od 1964. do 1971. godine, uskoro će biti zvanično objavljen.

Jedan od producenata albuma Mark Plati naziva "Toy" "trenutkom u vremenu zarobljenom u ćilibaru radosti, vatre i energije. To je zvuk ljudi koji su srećni što stvaraju muziku".

"Dejvid je preispitao svoj rad iz ranijih decenija, kroz prizmu iskustva i sveže perspektive. S vremena na vreme je govorio: 'Mark, ovo je naš album', jer mislim da je znao koliko sam duboko s njim u rovu na tom putovanju. Srećan sam što konačno mogu da kažem da sada pripada svima nama", rekao je Plati za Gardijan.

Album je snimljen na Menhetnu 2000. godine i na njemu se nalaze pesme poput "Liza Jane", "You’ve Got a Habit of Leaving" i "Silly Boy Blue", a na ideju za ovaj album došao je 1999. kada je po prvi put u trideset godina izvodio pesmu "Can’t Help Thinking About Me" za epizodu emisije "Storytellers" na muzičkom kanalu VH1.

Želeo je da muzičari na albumu sviraju uživo, kao što je to slučaj sa muzikom "stare škole" i da se sve završi brzo i efikasno, ali je objavljivanje kasnilo i na kraju potpuno obustavljeno. Upravo album "Toy", prema rečima jednog od producenata, bio je razlog zbog kog je Bouvi napustio muzičku kuću EMI/Virgin, koja nije htela da ga objavi.

Muzičar je onda počeo da radi na novom, eksperimentalnom albumu "Heathen", na čijoj su se B strani našli neki od singlova sa albuma "Toy". 

U novembru će zvanično po prvi put ugledati svetlo dana u okviru boks seta pod nazivom: "David Bowie 5: Brilliant Adventure (1992-2001)" uz remasterizovane verzije albuma "Black Tie White Noise", "The Buddha of Suburbia", "Outside", "Earthling", "Hours", album sa nastupa na BBC Radiju iz juna 2000. godine, kao i kompilaciju rariteta "Re:Call 5".

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura