Reflektor

Trio basiste Rolingstonsa otvara Nišvil 12. avgusta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2021

-

12:13

Trio basiste Rolingstonsa otvara Nišvil 12. avgusta
Trio basiste Rolingstonsa otvara Nišvil 12. avgusta - Copyright Printscreen/YouTube/oliveboombop

veličina teksta

Aa Aa

Bluz fank rok trio Stone Raiders, čiji je član basista Daril Džouns koji već skoro 30 godina svira sa čuvenim Rolingstonsima, nastupiće 12. avgusta na otvaranju Nišvila, saopštio je danas festival.

Direktor "Nišvila" Ivan Blagojević rekao je da zbog obaveza Džounsa prema Rolingstonsima zakazanim za 14. avgust, Stone Raiders nastupaju na otvaranju festivala, "iako je još prošle godine bilo dogovoreno da nastupe na zatvaranju 15. avgusta".

Džouns je počeo da svira sa Stonsima 1993. godine posle odlaska originalnog basiste Bila Vajmena, a pored njega, trio koji gostuje na Nišvilu čine i gitarista i kompozitor Žan-Pol Bureli, kao i i bubnjar grupe Living Colour – Vil Kalhun.

"Ljubav prema džezu nekadasnjeg basiste Majlsa Dejvisa, Vintona Marsalisa, ali i Stinga,  je isključivi motiv dolaska, tako da će praktično samo zbog Nišvilla doleteti iz Los Anđelesa – i to će biti i jedini  nastup grupe Stone Raiders u Evropi ove godine", kaže direktor Nišvila u saopštenju.

Džouns je još u tinejdžerskim danima i tokom studija muzike, postao značajan član čikaške bluz i džez scene. Posredstvom svog dugogodišnjeg prijatelja – bubnjara Vinsenta Vilburna Mlađeg, inače sestrića Majlsa Dejvisa, Deril je na ulasku u treću deceniju života dobio priliku da ga legendarni trubač čuje – i odmah postaje član Majlsovog sastava sa kojim debituje na albumima  "Decoy" (1984) I "You're Underarest".

Sa Majlsom je snimao i nastupao sve do kraja njegovog života 1991. Kao jedan od "Majlsovih musketara" bio je vrlo tražen pa je usledilo i angažovanje na prvim Stngovim solo abumima ("Dream of the Blue Turtles"  I živom albumu "Bring on the Nights" – 1986) i to sa "klasičnom" džezerskom postavom u kojoj su bili i Brenford Marsalis, Keni Kirkland i Omar Hakim.

Deril Džouns je snimao i nastupao sa čitavom plejadom rok i džez muzičara (Herbi Henkok i Headhunters, Madona, Erik Klepton, Džon Skofild, Hiram Bulok, Džil Evans, Steps Ahead, Piter Gabrijel, B.B. King, Nil Jang…) a onda  je 1993. godine, stigao poziv od Rolingstonsa da na basu zameni Bila Vajmena koji je tada napustio Stonse. 

Osnivač i formalni lider grupe Stone Raiders Žan-Pol Bureli je jedan od nakreativnijih i najoriginalnijih gitarista savremene muzičke scene. Njegov umetnički izraz objedinjuje tradiciju Haitija zemlje iz koje on vuče poreklo, bluz izraz u rasponu od  Howlin Wolf pa do (naročito!) Džimija Hendriksa, latino roka Karlosa Santane, fank  i raznih džez pravaca. 

Treći član sastava je Vil Kalhun, bubnjar sastava Livin Colour (koja još iz prve polovine devedesetih ima četiri Gremi i tri MTV nagrade) a čiji se afiniteti prema poliritmiji odlično uklapaju u muzički koncept koji skladno objedinjuje fank, džez i bluz.

Komentari (0)

Kultura