Aktuelno iz kulture

Humanitarna aukcija: Dela Dalija, Mandele i Pikasa prikupila više od 8 miliona evra

Komentari

Autor: Evan Bourke, Euronews

05/05/2021

-

12:19

Humanitarna aukcija: Dela Dalija, Mandele i Pikasa prikupila više od 8 miliona evra
Humanitarna aukcija: Dela Dalija, Mandele i Pikasa prikupila više od 8 miliona evra - Copyright 100 Million Meals

veličina teksta

Aa Aa

Na aukciji umetničkih dela u Dubaiju na kojoj su, između ostalih, ponuđeni radovi Salvadora Dalija, Pabla Pikasa i Nelsona Mandele, prikupljeno je 8,2 miliona evra u humanitarne svrhe. 

Na događaju koji je održan u Mandarin Orijental Džumeira hotelu 24. aprila filantropi su podržali kampanju "100 miliona obroka" za najugroženije porodice oblasti Bliskog istoka i Severne Afrike.  

Dva Mandelina rada nazvana "Lastavica" (crno-bela) i "Lastavica" (crtež) prodata su za 223.000 evra. 

Nekadašnji predsednik Južnoafričke Republike bio je inspirisan lastama dok je bio u zatvoru na Roben ostrvu u Kejptaunu. Iz svoje ćelije gledao je u nebo i razmišljao o činjenici da su samo ptice slobodne. 

100 Million Meals

Dalijev crtež "Studija lica: Madona, dete i profil čoveka" dostigao cenu od 91.000 evra

Na aukciji je takođe bilo delo jednog od najčuvenijih umetnika svih vremena, španskog slikara nadrealizma Salvadora Dalija. 

Umetničko delo nazvano "Studija lica: Madona, dete i profil čoveka" nastalo oko 1954. godine, dimenzija samo 30x22,7 cm, prodato je za neverovatnih 91.000 evra. 

Šeik Mohamed Bin Rašid Al Maktum, potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija donirao je Kisvu, tradicionalni prekrivač kojim se pokriva Kaba u Meki, a to platno prodato je za čak 2,2 miliona dolara. 

Najviše novca za "100 miliona obroka" prikupilo je delo "Putovanje čovečanstva" britanskog umetnika Saše Džafrija prodato za gotovo 3,5 miliona dolara.  

100 Million Meals

Jedan od sedam Pikasovih zlatnih medaljona našao se na aukciji

Među ostalim delima ponuđenim na aukciji je i sedam zlatnih medaljona koje je Pablo Pikaso dizajnirao i napravio u saradnji sa juvelirom Fransoazom Igoom, zatim slike Dejvida Hoknija "Mornar" i "Ispred kuće koja gleda na Zapad", "Bez imena" i "Lik ptice" Žuana Miroa i "Cveće u vazi" Anrija Matisa. 

Komentari (0)

Kultura