Aktuelno iz kulture

Od lova na zebre do "masaže" iguane sa Galapagosa: Spektakularne fotografije prirode nagrađene u 2024. godini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

02/04/2024

-

18:33

Od lova na zebre do "masaže" iguane sa Galapagosa: Spektakularne fotografije prirode nagrađene u 2024. godini
Blune - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fotografija dve blune koje se pod vodom bore da ulove jednu ribu osvojila je glavno priznanje "World Nature Photography Award" za 2024. godinu. 

Nagrada je pripala fotografkinji Trejsi Lund iz Velike Britanije, koja je pobedničku fotografiju snimila kod Šetlandskih ostrva. Njoj je, pored prestižnog prizanja, pripala i novlčana nagrada od 1.000 dolara. 

"Nad nama je na nebu bilo na hiljade bluna, koje su počele da zaranjaju u more u potrazi za lokalnom ribom. To je bio spektakl, kom je neverovatno prisustvovati, a kamoli ga fotografisati. Napravila sam 1.800 fotografija tog dana, ali su samo dve bile upotrebljive", rekla je Lund o pobedničkoj slici.

Predstavljamo vam i ostale fotografije prirode koje su ove godine osvojile prestižna priznanja u različitim kategorijama:

Portret životinja

Pobednik: Nikolas Remi - "Besna riba" 

"Znao sam da ova ova crna udičarka živi na grebenu do kog sam redovno ronio i želeo sam da ovaj portret naglasi karakter tog lovca iz zasede", rekao je Remi o svojoj fotografiji.

Ponašanje životinja - Sisari

Pobednik: Aleks Braks - "Poslednji sekundi"

profimedia

 

"Tog jutra smo odlučili da pratimo četiri geparda u lov. Pratili smo ih satima. Znali smo da će se nešto desiti, a onda pet sati kasnije, naš vodič iz plemena Masai je prošaputao: 'Napadaju zebre'. Nekoliko sekundi kasnije gepardi su upali u malu grupu zebri. U tim sekundama zabeležio sam ovu fotografiju majke zebre, koja poslednji put pokušava da svoje mladunče odgurne od geparda koji ga napadaju. Nije uspela. Sećaću se tih poslednjih sekundi do kraja života", rekao je Aleks Braks.

Podvodna fotografija

Pobednik: Endi Šmit - "Kontrola gužve"

"Svake zime ogromna jata haringi migriraju iz otvorenih voda okeana u fjordove Severne Norveške i privlače ogroman broj velikih predatora, poput orki i grbavih kitova. Prisustvovati lovu orki na haringe uz takozvanu tehniku 'vrteške' je ne samo uzbudljivo, nego i vrlo teško zabeležiti zbog različitih faktora: ograničenog svetla i vidljivosti, brze akcije, kao i hladnoće", rekao je Šmit.

Ljudi i priroda

Pobednik: Pavlos Evangelidis - "Ulov dana"

"Tradicionalni lovci na štulama okušavaju sreću s promenom plime u suton u Kogali u Šri Lanki. Primetno je kretanje vode u kontrastu sa mirom rbara. Tradicionalne, nekonvencionalne metode pecanja poput ove, koje služe za ličnu ishranu, ne predstavljaju značajnu pretnju prirodnim resursima okeana i, naprotiv, čine lokalne zajednice učesnicima u zdravlju okeana", rekao je Pavlos Evangelidis.

Ponašanje životinja: Vodozemci i reptili

Pobednik: Džon Siger - "Masaža glave"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Seager (@mister_seager)

"Napravio sam ovu sliku tokom putovanja na Galapagos. Ostrva su prepuna legendarnih morskih iguana i guštera. Ovo je prvi put da sam video kako gušter uživa na glavi iguane, u čemu su i jedno i drugo očigledno uživali sa blaženim osmesima", rekao je Siger.

Umetnost prirode

Pobednik: Miki Spicer - "Zemljino blago"

Ledeno-plave vodene vene, svetlucave ledene pletenice i blistavo zlatni sediment zajedno su pružili divnu sliku za ljudsko oko. Da li je to lepi slon sa talasastom lavljom grivom? Ili možda lavlja glava sa raskošnim pletenicama? To je do vas i vaše mašte", kaže Spicer o svojoj slici.

Urbani divlji svet

Pobednik: Roj Vizner - "Zmajevo gnezdo"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roy Wiesner (@roy.wiesner)

Gnezdo izgrađeno na prepolovljenom vetrokazu u obliku zmaja koji visi na verandi porodične kuće, konstantno se kreće u pravcu duvanja vetra. Gledao sam satima kako su mužjak i ženka leteli na smenu, da dodaju slamku, pero, dlaku, pa čak i etikete sa garderobe, koje su skupili u blizini, kako bi napravili ovo gnezdo savršenog oblika za nekoliko jaja. Na kraju je ženka bila zadovoljna i složila se da pozira na ulazu u svoj novi dom. Čak se i zmaj smešio", rekao je Vizner.

Crno-bela fotografija

Pobednik: Ričard Li - "Elegantni okret"

U skrivenom prihvatilištu u Keniji strpljivo sam čekao do kasno u noć, kako bih zabeležio elegantni trenutak kada je leopard prišao barici, elegantno se okrećući nazad", rekao je Li.

Pejzaži i okruženja planete Zemlje

Pobednik: Ivan Pedreti - "Zima u Stoksnesu"

Plaža sa svojim crnim peskom i veličanstvena planina Vestrahorn. Sviđa mi se kontrast boja između belih planina i crnih dina sa žutom travom", rekao je Ivan Pedreti.

Fotonovinarstvo

Pobednica: Selija Kudžala - "Opasna igračka"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Celia Kujala (@celiakujala)

"Igra je veoma važna za razvoj mladunaca morskih lavova i sve u njihovom okruženju je potencijalna igračka. Na taj dan u dva zarona uspela sam da pokupim šest komada đubreta sa kojima su se igrali, uključujući ovo koje je na slici, i da ih izvadim iz okeana. Izuzetno je tužno videti šta im naše smeće radi i mada je teško napraviti izmene, moramo biti bolji u tome", kaže Selija.

Ponašanje životinja - Beskičmenjaci

Drugo mesto: Panagjotis Dalagjorios - "Ne tako tiho brdo" 

 

Crno-bela fotografija

Drugo mesto: Tom Vej - "Pod majčinim vođstvom"

 

Komentari (0)

Kultura