Aktuelno iz kulture

Rajan O'Nil: Plesni komad "Mornarsko plavo" je komentar na svet u kome živimo

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2024

-

15:05

Rajan O'Nil: Plesni komad "Mornarsko plavo" je komentar na svet u kome živimo
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Mornarsko plavo", koja će biti izvedena 3. aprila u Ateljeu 212 u okviru Beogradskog festivala igre (Belgrade Dance Festival BDF), predstavlja komentar na svet u kome živimo, izjavio je danas igrač trupe "OD Works" iz Belfesta Rajan O'Nil.

"Teatar je mesto gde možemo otvoreno razgovarati o društvu, 12 igrača su veoma otvoreni i iskreni na sceni. Individualno je iskustvo svakog od nas kako će doživeti predstavu, a ona je važan komentar o dešavanjima danas", rekao je O'Nil na konferenciji za novinare.

Komad "Mornarsko plavo", u koreografiji autorke Une Doerti u saradnji sa igračima, sadrži muziku Džejmija Iksiksa i Sergeja Rahmanjinova, a umetnik je priznao da "to nije jednostavna muzika za slušanje i igranje".

O'Nil je rekao da je u prvom delu muzika teška i opresivna, dok je u drugom otvorenija i svetlija, a "taj kontrast čini predstavu ljudskom i privlačnom".

Tanjug/Vladimir Šporčić

Rajan O'Nil sa Ajom Jung

Prema njegovim rečima, Doerti je kao mala igrala balet, a našavši nadahnuće u jednoj partituri Rahmanjinova, želela je da stavi tela u baletski kalup i da postavi igrače kroz tu vrstu frustracije.
O'NIl je dodao da drugi deo komada govori o destrukciji društva, treći o tome kako danas živimo i kakva nam je budućnost, a nad komadom se nadvija jedna vrsta nade, ljubavi i brige, "što je danas važno". 

Prvu ansambl postavku Doerti "Teško je biti mekan” (2017) list Gardijan je proglasio za najbolji britanski komad, a predstava "Lejdi Magma: rađanje kulta” (2019.) za jednu glumicu i pet igrača, primećena je 2022. godine na Festivalu u Avinjonu.

O'Nil je ocenio da je "Mornarsko plavo" najveće ostvarenje Doerti do sada, a direktorka BDF-a Aja Jung je komad opisala kao "dosta hrabro ostvarenje".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura