Aktuelno iz kulture

Italijanska predstava "Lutak" iz Firence gostuje sutra u Zvezdara teatru u okviru Beogradskog festivala igre

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2024

-

15:58

Italijanska predstava "Lutak" iz Firence gostuje sutra u Zvezdara teatru u okviru Beogradskog festivala igre
Italijanska predstava "Lutak" iz Firence gostuje sutra u Zvezdara teatru u okviru Beogradskog festivala igre - Copyright Maks Richter

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska predstava "Lutak" trupe "Komoko" iz Firence, gostovaće sutra uveče u Zvezdara teatru, u okviru 21. Beogradskog festivala igre.

Koncept i koreografiju potpisuje Sofija Napi i igrači u komadu - Artur Buljol, Leonardo de Santis, Gregorio Dragoni, Glenda Geler, India Guancini, Paolo Piancasteli, Žuli Vive.

Novo delo Sofije Napi inspirisano je drvenim lutkom, junakom našeg detinjstva Pinokijem.

Tema metamorfoze čuvenog drvenog lutka jeste centralna tema: kako se ova spora transformacija odvija. Autorka istražuje kako jedno naivno dete odrasta, pokušavajući da se suprotstavi manipulacijama starijih.

U slikama koje se prepoznaju iz žanra komedije dell’arte, umetnica se pita da li fantastična bajka o lažima koje se kažnjavaju, i koju roditelji vole da čitaju svojoj deci, možda i nije priča za najmlađe? 

Sofija Napi kada je bila dete, plašila se priče o lutku Pinokiju koji oživljava i postaje pravi dečak. 
Ona uz minimalne gestove ugrađene u želju mlade osobe za pokretom, upućuje na lično odrastanje i sticanje svesti: kako se radoznalo dete budi u našem svetu, kako upoznaje ljude i igra se sa njima, ispitujući granice. 

Napi ispituje kako se onda neko prvi put sreće sa iskušenjima kao što je pohlepa, kako sprečiti da se dete obmanjuje,  da li se može pomiriti sa sobom i konačno prigrliti moć praštanja.

Muziku potpisuju Dead Combo, Jean du Voyage, Irfan, ali i klasika - Frederik Šopen.

Autorsku ekipu čine - dizajner kostima Džudit Adam, dizajner svetla Alesandro Kaso, dizajner zvuka Ed Mars i Sofija Nappi, asistent koreografa Adriano Popolo Rubio.

Svetska premijera komada "Lutak" je odigrana ove godine.

Italijanska koreografkinja i igračica Sofija Napi je diplomirala u Teatru Elvina Ejlija u Njujorku.

Saradnja sa Kompanijom Hofeša Šehtera i izučavanje Naharinovog "Gaga pokreta", odigralo je važnu ulogu u njenom umetničkom razvijanju. 

Sofija Napi je jedna od osnivača i umetnička direktorka trupe "Komoko", koja je gostovala na scenama u Nemačkoj, Americi, Meksiku, Holandiji, Izraelu, Španiji, Belgiji, Mađarskoj, ali i na italijanskiim festivalima i pozornicama kao što je - venecijansko Bijenale. 

Tokom 2022. godine, nastalo je njeno prvo celovečernje delo za "Komoko", kvintet “Ima” koji se danas izvodi na scenama širom sveta. 

Ona paralelno razvija svoj put nezavisne umetnice, za prestižne baletske i savremene trupe. Tako je 2021. godine nastao “Holelah” za Državni balet u Manhajmu,“Tagada” (2023) za Državni balet Hanovera (Nemačka), za Škotski teatar igre je kreirala delo “Lutajući oblak”, dok je za "Introdans" - inkluzivni komad “Kemet”.

Holandski teatar igre je naručio njen sledeći projekat, a premijera je zakazana tokom ove 2024. godine. 

Istovremeno, ona radi na unapređenju profesionalog usavršavanja na njujorškom Univerzitetu umetnosti u Njujorku, i u umetničkim studijima igre u Parizu, Amsterdamu, Madridu, Hanoveru, na fakultetu u Rimu, u trupama Balet Toskane i Opus balet u Firenci, uključujući uvek igrače svoje trupe.

Komentari (0)

Kultura