Aktuelno iz kulture

Svečano otvoren Beogradski festival igre u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

Komentari

Autor: Fonet

10/03/2024

-

15:14

Svečano otvoren Beogradski festival igre u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu
Svečano otvoren Beogradski festival igre u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu - Copyright Tanjug/Gordana Jović Atlagić

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnje, 21. izdanje Beogradskog festivala igre svečano je otvoreno nastupom Kompanije igre Opere Geteborga na Velikoj sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, saopštili su danas organizatori.

Na otvaranju su posetioci imali priliku da pogledaju koreografije "Proklizavanje" Damjana Žalea i "SAABA" Šaron Ejal.

Festival je svečano otvorio koreograf, reditelj i savremeni umetnik iz Grčke, aktuelni direktor Baleta Opere u Atini, Konstantinos Rigos.

Njegov komad "Winterrise", u izvođenju Državnog pozorišta Grčke iz Soluna, otvorio je prvi Beogradski festival igre 2004. godine u Sava centru.

Rigos se osvrnuo na dokumentarni film o prvih 20 godina festivala, koji je pogledao po dolasku u Beograd.

"Kroz taj film ponovo sam razumeo svu snagu i važnost ovog festivala. Treba da se setimo da je njegova priča počela kada je reč savremena igra još bila nepoznata", kazao je Rigos.

Direktorka Festivala Aja Jung podsetila je da je do sada prikazano više od 500 naslova, a da 21. izdanje ima zadatak da predstavi "sve one tanane, a savršene, različitosti koje svet, baš kao i umetničku igru, čine zanimljivim i važnim".

Kompanija igre Opere Geteborga nastupa i večeras u 19 časova u Srpskom narodnom pozorištu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura