Aktuelno iz kulture

Grčki koreograf i reditelj Konstantinos Rigos otvara Beogradski festival igre

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2024

-

11:37

Grčki koreograf i reditelj Konstantinos Rigos otvara Beogradski festival igre
Grčki koreograf i reditelj Konstantinos Rigos otvara Beogradski festival igre - Copyright Prinstscreen YouTube/ImpacTalk

veličina teksta

Aa Aa

Grčki koreograf i reditelj, aktuelni direktor nacionalnog Baleta u Atini, Konstantinos Rigos otvoriće 9. marta kratkom besedom 21. Beogradski festival igre, u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, 9. marta pre nastupa Kompanije igre Opere Geteborga, saopštili su organizatori.  

Rođen u Atini, Rigos je završio ekonomiju na atinskom Univerzitetu, dok je u oblasti igre diplomirao pri Nacionalnoj školi u svom rodnom gradu. 

Po završetku studija, osnovao je sopstvenu trupu Osmozis za koju je kreirao neke od predstava koji se smatraju prekretnicom za celokupnu savremenu scenu u Grčkoj. 

Tokom sedam sezona vodio je Balet Državnog teatra u Solunu, stvarajući dela koja su privlačila neverovatnu pažnju grčke i međunarodne javnosti. 

Hvaljen i osporavan, kao samostalni koreograf, reditelj i vizuelni umetnik, nastavio je da intrigira publiku. 

Na poziciju direktora Baleta Nacionalne opere Grčke stupio je 2018. godine. 

Ujedno, njegov dolazak se podudario sa početkom delovanja atinske opera i baleta u jednom od najsavremenjih pozorišnih objekata u Evropi, zgrade koju je za Fondaciji Nijarhos projektovao čuveni arhiteka Renco Pjano.

Rigos je za svoj rad u pozorištu i na televiziji često nagrađivan, dok je publici Beogradskog festivala igre ostalo nezaboravno njegovo ostvarenje “Winterrise” na muziku Robija Vilijamsa, sa kojim je daleke 2004. godine u Centru Sava započela prva edicija Beogradskog festivala igre.
Glavnom programu Festivala prethode performansi koje potpisuje francuski umetnik Joan Buržoa, a koje će publika moći da otkrije 7. i 8. marta u beogradskom Bioskopu Balkan. 

Prva scenska predstava je zamišljena kao diptih koji su kreirali Damjan Žale i Šaron Ejal za Kompaniju igre Opere Geteborga. 

Inače, dvadesetprvo izdanje Beogradskog festivala igre traje do 10. Aprila, a predstaviće ukupno 19 trupa iz Francuske, Italije, Švedske, Irske, Kanade, Australije, Srbije, Amerike, Kine, Nemačke, Izraela, Češke i sa Malte. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura